ΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

ΑΠΟ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΗ ΣΚΟΠΙΑ

Άνοδος, κέρδη, ευφορία, μπορούμε να φτάσουμε τις 7000 μονάδες, και όταν η ευφορία έχει φτάσει πια στο μέγιστο της, τότε ευτυχώς, για να μην αρχίσουμε να πεθαίνουμε από ευτυχία(!?;!) αρχίζει η πτώση. Πρώτη ημέρα δραματικής πτώσης, πανικός. Πλησιάζει μήπως η χρεοκοπία; Η καταστροφή της παγκόσμιας οικονομίας; Δεύτερη ημέρα πτώσης, κραυγές απόγνωσης από τους "εγκλωβισμένους" σε κάποιες μετοχές. Δεν μπορούν να διανοηθούν ότι θα πρέπει να τις κρατήσουν για διάστημα μεγαλύτερο από μια εβδομάδα! Αυτοί που γλίτωσαν τον θάνατο από υπερβολική ευτυχία, ετοιμάζονται να γίνουν αυτόχειρες αν συνεχιστεί η πτώση, δηλώσεις καθησυχασμού, ψυχραιμία φωνάζουν αυτοί που δεν διακινδυνεύουν τίποτα, εντολές επισήμων και ανεπισήμων να συγκρατηθεί ο δείκτης του Χρηματιστηρίου Αξιών σε λογικά επίπεδα, όλος ο πολιτικός κόσμος αναγκάζεται να πάρει θέση, οι μεν επιτίθενται στους δε, όλοι τελικά είναι υπεύθυνοι για την πτώση και όταν επιτέλους αρχίζει η ανάκαμψη, εεε τότε πια όλοι (!) έχουν συντελέσει σε αυτή!!!

Αυτή είναι μια εικόνα που επαναλαμβάνεται αραιά - πυκνά στο χώρο του Χρηματιστηρίου από τον Αύγουστο του 1999. Είναι γεγονός ότι πολλοί επένδυσαν-έπαιξαν στο Χρηματιστήριο ακόμα και από το υστέρημα τους (δανείστηκαν), με αποτέλεσμα να εξαρτάται η οικονομική τους ύπαρξη από την πορεία του. Είναι ακόμα γεγονός ότι, οι κατά τα άλλα ικανότατοι οικονομικοί - χρηματιστηριακοί αναλυτές, έχουν δείξει έντονες αδυναμίες στην πρόβλεψη των εξελίξεων του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών. Αυτό βέβαια έδινε και δίνει την δυνατότητα σχεδόν στον οποιοδήποτε να κάνει προβλέψεις για το Χρηματιστήριο μια και οι ειδικοί περιορίζονται πλέον σε στεγνές δηλώσεις του τύπου : "Σύντομα το Χρηματιστήριο θα ανακάμψει!", "Η ανοδική πορεία δεν μπορεί παρά να συνεχιστεί!", "Ήταν επόμενο η συνεχής άνοδος να οδηγήσει σε ρευστοποιήσεις και σε πτώση των τιμών!". Απελπισία, αναξιοπιστία, ελπίδα, τζόγος μας κάνει να πιστέψουμε οτιδήποτε! Μέσα σε ένα τέτοιο δύσκολο κλίμα θέλουμε να δώσουμε και την αστρολογική άποψη για το Χρηματιστήριο . Στην αστρολογία αρκετά συχνά καταφεύγουν οι άνθρωποι όταν διακατέχονται από αυτά που αναφέραμε παραπάνω. Όμως δεν θα δώσουμε με την ανάλυση που θα ακολουθήσει, παρηγοριά στους απελπισμένους, ελπίδα στους τζογαδόρους ή δικαιολογία στους αναξιόπιστους! Θα παρουσιάσουμε απλά την αστρολογική αλήθεια με όσο καλύτερο τρόπο μπορούμε !

Αρκετό καιρό προσπαθούσαμε να βρούμε την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, αλλά μάταια. Έχοντας σαν μόνη πηγή πληροφορίας τους κοσμικούς συνδυασμούς των ουρανίων σωμάτων ανά πάσα χρονική στιγμή, προσπαθούσαμε να προσεγγίσουμε τα γεγονότα στο Χρηματιστήριο με όχι και πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα. Είχαμε βέβαια την γενική εικόνα, υπήρχαν όμως αρκετά γεγονότα που ήταν ανεξήγητα. Η διέλευση του Δεσμού της Σελήνης στο ζώδιο του Λέοντα σίγουρα αποτελούσε εξήγηση για την γενικά καλή πορεία του ελληνικού Χρηματιστηρίου αλλά και των υπολοίπων6. Όμως δεν αρκούσε για να εξηγήσουμε την εξέλιξη του με ικανοποιητική λεπτομέρεια και φυσικά για να προβλέψουμε την παραπέρα εξέλιξη του. Τελικά στο φύλλο της Ελευθεροτυπίας της 23/10/1999 στο σχετικό αφιέρωμα βρήκαμε επιτέλους την ημερομηνία: 2/5/1880, ώρα 4 το μεσημέρι. Ημερομηνία που έπρεπε να διορθωθεί σε 14/5/1880 λόγω της αλλαγής του ημερολογίου (Ιουλιανού σε Γρηγοριανό). Παραθέτουμε στη συνέχεια τις θέσεις του γενέθλιου χάρτη :

Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών

Αθήνα, 14.05.1880, 16.00, 023 Ε 43, 37 Ν58

ΟΙΚΟΙ (σύστημα Placidus)

ΟΥΡΑΝΙΑ ΣΩΜΑΤΑ &ΔΕΣΜΟΙ

ΘΕΣΗ ΣΕ ΟΙΚΟΥΣ

1. 13 G20

24 Q 6

8

2. 10H44

21 R 58

10

3. 11I 43

4 S 26

7

4. 15J6

7 T 46

7

5. 18K 5

19 U85

10

6. 17L 54

9 V 22

6

7. 13 A 20

13 W 20

7

8. 10 B 44

10 X 44

11

9. 11 C 43

11 Y 43

8

10. 15 D 6

15 Z 6

8

11. 18 E 5

18 < 5

3

12. 17 F54

 

 

Ας δούμε όμως το περιεχόμενο του ωροσκοπίου του Χρηματιστηρίου με τη μέθοδο της Σχολής του Μονάχου7. Ο ωροσκόπος βρίσκεται στο Ζυγό και η κυρίαρχη Αφροδίτη στον 7ο οίκο στο ζώδιο του Ταύρου. Δημοσιότητα, συνεργασία, κοινή προσπάθεια είναι αυτό που υπάρχει στον πυρήνα και που εκδηλώνεται με συσσώρευση και απόκτηση αξίας. Τι πιο ταιριαστό για ένα Χρηματιστήριο αξιών ! Η τριπλή σύνοδος Ερμή - Αφροδίτης - Ποσειδώνα σε εξάγωνο με το Δεσμό της Σελήνης υποδηλώνει την μελλοντική, αντικειμενική (Δεσμός στον 3ο οίκο στο ζώδιο του Αιγόκερω), χωρίς όρια διάχυση (Ποσειδώνας) της αξίας του (Αφροδίτη) μέσω των συνεχών πωλήσεων και επενδύσεων, αυταπατών3,4 (Ερμής κυρίαρχος και του 12ου οίκου) για να αποκτηθεί μεγαλύτερη αξία (Ερμής κυρίαρχος του 9ου οίκου στο ζώδιο του Ταύρου) μέσω του μετασχηματισμού - αλλαγής κατόχων (Ποσειδώνας στον 8ο οίκο). Οδηγούμαστε λοιπόν σε συσσώρευση και ασφάλεια (Μεσουράνημα σε εξάγωνο - 600 με την σύνοδο). Τα παραπάνω πραγματοποιούνται με αφοσίωση στο σκοπό της υλικής αξίας (Ήλιος στον 8ο οίκο στο ζώδιο του Ταύρου σε σύνοδο με τον Πλούτωνα κυρίαρχο του 2ου οίκου στο ζώδιο του Ταύρου), καταλήγοντας σε λαϊκή αποδοχή και ενίσχυση (Ήλιος-Πλούτωνας σε εξάγωνο με την Σελήνη). Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η συσσώρευση, η ψυχολογική ασφάλεια μέσα σε αντικειμενικά πλαίσια (Σελήνη κυρίαρχη του 10ου οίκου στον 10ο οίκο). Αποτέλεσμα που δοκιμάζεται συχνά εξαιτίας της αυθόρμητης (Κρόνος στο ζώδιο του Κριού) απαίτησης για ρεαλιστικά δείγματα αυτής της ασφάλειας (Κρόνος στον 7ο οίκο, κυρίαρχος του 4ου οίκου σε τετράγωνο με την Σελήνη). Εντυπωσιακή αντιστοιχία λοιπόν ανάμεσα σε γεγονότα και αστρολογική ανάλυση!

 

Η τεχνική που θα ακολουθήσουμε για να αναλύσουμε συμβάντα στο Χρηματιστήριο αλλά και για να προβλέψουμε τις εξελίξεις είναι η τεχνική των διελεύσεων στον γενέθλιο χάρτη. Αυτή βασίζεται στη σύγκριση των θέσεων των ουρανίων σωμάτων μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή, με τις θέσεις των ουρανίων σωμάτων του γενέθλιου χάρτη που μας ενδιαφέρει.

Περιορισμοί στην προσαρμογή στις συνθήκες με συνέπεια τον περιορισμό στο μετασχηματισμό από 1/3/2000 (διέλευση του Κρόνου πάνω στο γενέθλιο Ποσειδώνα6). Τι υποδηλώνει όμως ο Κρόνος; Στο γενέθλιο ωροσκόπιο είναι κυρίαρχος του 4ου οίκου, που υποδηλώνει το πολιτικό κόμμα της αντιπολίτευσης1, εξάπλωση χρεών, το κοινό, ακίνητη περιουσία. Όμως ο Κρόνος βρίσκεται στον Κριό (γενεθλιακό ωροσκόπιο) και επομένως είναι υπό την κυριαρχία του Άρη που βρίσκεται στο 10ο οίκο στο ζώδιο του Καρκίνου. Αυτός με τη σειρά του βρίσκεται υπό την κυριαρχία της Σελήνης, που όμως βρίσκεται στο ζώδιο κυριαρχίας της στον 10ο οίκο. Ο 10ος οίκος υποδηλώνει την κυβέρνηση, ανωτέρους. Στο γενέθλιο ωροσκόπιο η Σελήνη και ο Κρόνος σχηματίζουν γωνία 90 μοιρών περίπου. Υπάρχει λοιπόν ένταση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση σχετική με το Χρηματιστήριο από την ίδρυση του, που φυσικά εκδηλώνεται στις κρίσιμες εποχές, όπως σε περίοδο εκλογών που διανύουμε τώρα. Καθώς μάλιστα ο 11ος οίκος δηλώνει εκλογές , ο 7ος ανταγωνισμό2 και ο Ποσειδώνας τετραγωνίζει το ημιάθροισμα τους την περίοδο αυτή4, είναι φανερό ότι μεταφέρεται ο εκλογικός αγώνας, περιστασιακά τουλάχιστον, στο Χρηματιστήριο. Στις 14/3/2000 είχαμε ενεργοποίηση των περιορισμών (διέλευση του Άρη πάνω στο γενέθλιο Κρόνο, που επέβαλλε ο Κρόνος από την αρχή τουλάχιστον του Μαρτίου, παρά την προ 7 ημερών σύνοδο του διερχόμενου Δία πάνω από τον γενέθλιο Ερμή, που όπως θα δούμε παρακάτω μόνης της θα μπορούσε να οδηγήσει στην άνοδο του δείκτη). Ας δούμε όμως τι συνέβη τους προηγούμενους μήνες, όταν ο διερχόμενος Δίας ήταν σε σύνοδο με τον γενεθλιακό Ερμή.. Κατά την περίοδο αυτή θα έπρεπε να υπάρχει έντονη αγοραστική κίνηση αλλά και αντίστοιχη προσφορά (Ο γενέθλιος Ερμής του Χρηματιστηρίου είναι κυρίαρχος του 9ου οίκου, που σχετίζεται με τις πωλήσεις ενώ ο διερχόμενος Δίας είναι κυρίαρχος του 3ου οίκου, που σχετίζεται με τις αγορές, αγοραστές). Πράγματι την περίοδο από τα μέσα Αυγούστου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου είχαμε έντονη αγοραστική κίνηση και την μεγαλύτερη τιμή του δείκτη του Χρηματιστηρίου στην ιστορία του. Όμως αυτή δεν ήταν η πιο εντυπωσιακή και γρήγορη άνοδος τα τελευταία 21 χρόνια. Να σημειώσουμε εδώ ότι από τις 31/10/97 έως τις 20/9/1999 ο γενικός δείκτης υπερτετραπλασιάστηκε, από 1483.53 μονάδες έφθασε τις 6381.8.

Την πλέον λοιπόν εντυπωσιακή του άνοδο την πραγματοποίησε την περίοδο από Ιούνιο 1989 έως Ιούλιο 1990 εκτινασσόμενος από τις 300 περίπου μονάδες στις 1700, δηλαδή σχεδόν εξαπλασιάστηκε! Τι συνέβαινε όμως από αστρολογική άποψη την περίοδο εκείνη; Ο διερχόμενος Δίας είχε κατ΄ αρχήν έρθει σε διαδοχική σύνοδο με τον γενεθλιακό Ήλιο (κυρίαρχο του 11ου οίκου - κέρδος), Πλούτωνα (κυρίαρχο του 2ου οίκου - αξία) και φυσικά αυτό σηματοδοτούσε την γενικότερη αγοραστική διάθεση και επέκταση του Χρηματιστηρίου. Έτσι (όταν απομακρύνθηκε και από την σύνοδο με το Μεσουράνημα του ωροσκοπίου του Χρηματιστηρίου ο διερχόμενος Δίας), ήρθε η εντυπωσιακή πτώση (καθώς συνοδεύτηκε η απομάκρυνση του Δία από την διέλευση του Ποσειδώνα, κυρίαρχου στο 6ο οίκο - προσαρμογή στις συνθήκες και "ένοικο" του 8ου οίκου - μετασχηματισμός, σε αντίθεση με το Μεσουράνημα του ωροσκοπίου του Χρηματιστηρίου,) που ήταν στην ουσία αδυναμία στο να πραγματοποιηθούν οι κατάλληλοι μετασχηματισμοί και προσαρμογές! Να τονίσουμε εδώ ότι ο σκοπός του Χρηματιστηρίου είναι η λαϊκή (Σελήνη) απορρόφηση, συσσώρευση (το Μεσουράνημα βρίσκεται στον Καρκίνο).

Ας δούμε τι ήταν αυτό που ώθησε το δείκτη του Χρηματιστηρίου στην άνοδο του μέχρι τις 20/9/1999. Αρμονικοί μετασχηματισμοί των αξιών και κερδοσκοπικές επενδύσεις των προσαρμοσμένων στις νέες συνθήκες αγοραστών ( διελεύσεις κυρίως των Πλούτωνα, κυρίαρχος στο 2ο οίκο-αξία,"ένοικος" του 8ου και Ουρανού, κυρίαρχου του 5ου οίκου, "ένοικος" του 11ου οίκου σε αρμονικές γωνίες - 120 και 60 αντίστοιχα στον γενέθλιο Δία - κυρίαρχου του 3ου οίκου και "ενοίκου" του 6ου οίκου) και φυσικά η αρμονική αλλαγή (γωνία 120 μοιρών του διερχόμενου Ουρανού στον ωροσκόπο του Χρηματιστηρίου). Ενδεικτικά αναφέρουμε δύο ημερομηνίες με συγκριτικά πολύ χαμηλότερες τιμές του δείκτη, την 26/11/1999 όταν η εξάπλωση χρεών εμπόδισαν την προσαρμογή στις συνθήκες και τον απαιτούμενο μετασχηματισμό (ο διερχόμενος Κρόνος ήταν σε σύνοδο με τον γενέθλιο Ποσειδώνα) και την 23/12/1999 όταν πάλι ο περιορισμός της αυτοεπιβεβαίωσης και ο ανταγωνισμός απετέλεσαν εμπόδια (Κρόνος) για το μετασχηματισμό και προσαρμογή στις συνθήκες (διερχόμενος Κρόνος ήταν σε σύνοδο με το ημιάθροισμα Αφροδίτης - Ποσειδώνα, Αφροδίτη κυρίαρχη του Ωροσκόπου κυρίαρχη του 8ου οίκου και "ένοικος" του 7ου).

Ας δούμε τι μας επιφυλάσσει στη συνέχεια το Χρηματιστήριο!

Από τις 25/7/2000 αρχίζει μια νέα ανοδική, επεκτατική πορεία του χρηματιστηρίου, που οφείλεται σε είσοδο ξένων κεφαλαίων (Διέλευση του Δία σε τετράγωνο στον γενέθλιο Ουρανό και του Πλούτωνα στο γενέθλιο Δία).

Στις 24/3/2000 και στις 18/4/2000 (με απόκλιση +/- μιάς ημέρας) προσδιορίζονται οι χρονικές στιγμές ενός νέου επιτυχημένου μετασχηματισμού και προσαρμογής στις συνθήκες καθώς και την αυτοεπιβεβαίωση του Χρηματιστηρίου και της αξίας του (σύνοδος του διερχομένου Δία με τους γενέθλιους Αφροδίτη και Ποσειδώνα). Στη περίοδο από 25/11/2000 - 7/12/2000 (διέλευση του Κρόνου πάνω από τον γενέθλιο Ήλιο και στη συνέχεια πάνω από τον γενέθλιο Πλούτωνα) θα επέλθει συρρίκνωση του γενικού δείκτη τιμών. Αντίθετα στις 30/10/2001 ο δείκτης θα ξεκινήσει να σκαρφαλώνει για τις επόμενες εβδομάδες ανακτώντας το χαμένο έδαφος ( διέλευση του Δία από το Μεσουράνημα του γενέθλιου ωροσκοπίου του Χρηματιστηρίου). Αυτή η σύνοδος δεν περιμένουμε πάντως να ακολουθηθεί από εντυπωσιακή πτώση όπως αυτή του Ιουλίου του 1990, καθώς τόσο ο Κρόνος, όσο και ο Πλούτωνας πραγματοποιούν σταθεροποιητικές διελεύσεις την περίοδο εκείνη.

Κλείνουμε εδώ την αναφορά μας στο Χρηματιστήριο και στην πορεία του γενικού δείκτη υπενθυμίζοντας ότι κίνητρο μας ήταν η αναζήτηση της αλήθειας και μάλιστα από αστρολογική σκοπιά.

Γι αυτό λοιπόν προσοχή ώστε οι αστρολογικές αναλύσεις και προβλέψεις να μην καταλήξουν σε ανούσιες εκφράσεις όπως : ναι, κοιτάξτε αν είχαμε εκτιμήσει την βαρύτητα του τετραγώνου Σελήνης - Κρόνου τότε θα μπορούσαμε να το είχαμε προβλέψει! Σίγουρα έπρεπε να λάβουμε υπόψη μας το τετράγωνο Αφροδίτης - Ουρανού που όμως δεν μπορούμε να αποφανθούμε αν η απότομη μεταβολή αξιών που υποδεικνύει είναι πτωτική ή ανοδική! Ο συνδυασμός των θετικών επιρροών του Δία στην Αφροδίτη με την αρνητική επίδραση της αντίθεσης του Κρόνου στον γενέθλιο Ερμή θα οδηγήσει σε …………. κλπ, αλλά να καταλήξουν σε ουσιαστική κατανόηση της ροής των πραγμάτων που είναι και ο στόχος κάθε αστρολογικής προσέγγισης!

Βιβλιογραφία

1.     The Astrological Thesaurus Book1, House Keywords, σελ 107

2.     Όπως παραπάνω σελ 313, σελ 141

3.     Reinhold Ebertin, Kombination der Gestirneinfluesse, Ebertin Verlag . Freiburg im Breisgau , 1983, σελ 136

Βλέπε και την υπό έκδοση μετάφραση του παραπάνω από τον Ιωάννη Παναγιωτόπουλο.

4.     Όπως παραπάνω σελ 154. 155

5.     Reinhold Ebertin, Transite, Ebertin Verlag, Freiburg im Breisgau , 1970 σελ 60.

6.     Louise Mc Whirter, Astrology and Stock Market Forecasting, ASI Publishers, 1977, σελ 7.

7.     Wolfgang Doebereiner, Astrologisches Lehr- und Uebungsbuch (6 τόμοι), Selbstverlag, Vertrieb : Kailash Buch im Heinrich Hugendubel Verlag ,1987.