Παρουσίαση του Adobe Photoshop 
 
 

Μέρα Πρώτη: Τα βασικά του 
Μέρα Δεύτερη: Βασικός Χειρισμός Εικόνας
Μέρα Τρίτη: Ανώτερος Χειρισμός Εικόνας
 
 
 
 
 
 

 

 


 
  

 


 

 

Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ PHOTOSHOP 

 

 

Όταν τρέχεις το Adobe Photoshop το πρόγραμμα χρησιμοποιεί τις αρχικές τιμές. Το περιβάλλον εργασίας περιέχει διάφορες συνιστώσες τις οποίες μπορείς να δημιουργήσεις από μόνος σου. 

Βασικά, υπάρχουν 4 συνιστώσες στην περιοχή εργασίας σου που μπορείς να χρησιμοποιήσεις, καθώς, δημιουργείς ή μετατρέπεις τα γραφικά σου. Αυτές οι συνιστώσες είναι οι ακόλουθες.: 
 

Το σχήμα παρακάτω δείχνει πώς κάθε μια από αυτές τις συνιστώσες φαίνεται στην οθόνη σου:

[The Photoshop Workspace]
 
 
 

 

 

 


 
 

 

Η Μπάρα του Μενού (Bar Menou)


 
 

 

Η Μπάρα του Μενού του Photoshop λειτουργεί όπως οι αντίστοιχες των άλλων εφαρμογών.  Όπως για παράδειγμα οι λειτουργίες "Save" και "Save As" που βρίσκονται στο μενού "File" και οι λειτουργίες "Copy" και "Paste" που βρίσκονται στο μενού "Edit".   

Ομοίως, το Μενού του Photoshop ακολουθεί τις στάνταρ βοήθειες που περιμένεις να δεις. Με τον συνδυασμό ALT-F θα έχεις πρόσβαση στο μενού "File" και με τον συνδυασμό ALT-F SHIFT-N θα έχεις πρόσβαση στην επιλογή "New" του μενού "File". 

Αν σε μια εφαρμογή δεις ένα αντικείμενο του μενού με ένα γράμμα υπογραμμισμένο, τότε μπορείς να έχεις πρόσβαση σε αυτό το αντικείμενο χρησιμοποιώντας το κουμπί ALT σε συνδυασμό με το αντίστοιχο γράμμα.  Παρομοίως, οι επιλογές του μενού μπορούν να γίνουν προσιτές με τη χρήση του πλήκτρου SHIFT σε συνδυασμό με το υπογραμμισμένο γράμμα.  Χρησιμοποιώντας τους σύντομους δρόμους του πληκτρολογίου (shortcuts) μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου πολύ γρήγορα χωρίς να μετακινείς συνέχεια το ποντίκι.

Φυσικά, υπάρχουν λίγες επιλογές του μενού που δεν είναι στάνταρ, όπως οι επιλογές "Mode" και "Filter", που όμως θα εξηγηθούν λεπτομερώς αργότερα.  Για την ώρα ας εστιάσουμε τη συζήτησή μας στα βασικά.  Ας πάμε από τη Μπάρα Μενού στα Σχεδιαστικά Φόντο (Drawing Canvas). 
 
 

 


 
 

 


 
   

 

 

 

ΤΟ ΦΟΝΤΟ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ 

 

Το φόντο ζωγραφικής είναι η περιοχή στην οποία μπορούμε να δημιουργήσουμε και να μετατρέψουμε εικόνες. Κατά παράβαση το Photoshop μας δίνει ένα φόντο ζωγραφικής για να δουλέψουμε , αλλά, μπορούμε εύκολα να ανοίξουμε ένα άλλο χρησιμοποιώντας την επιλογή του μενού "ΝΈΟ" από το "File" μενού. 

Μέχρι στιγμής θα χρησιμοποιούμε το προεπιλεγμένο φόντο που δίνεται από το Photoshop. 

Κάθε φόντο ζωγραφικής έχει μια μικρή μπάρα με ένα παράθυρο χειρισμού κουμπιών και μια περιοχή ζωγραφικής.  Εάν, έχουμε αλλάξει το μέγεθος του φόντου ζωγραφικής έτσι ώστε το παράθυρο να είναι μεγαλύτερο από την περιοχή ζωγραφικής,

παίρνουμε την οθόνη σύλληψης  που βρίσκεται δίπλα. και το  Photoshop θα γεμίσει την εικόνα με γκρί χρώμα  την  μη ζωγραφισμένη περιοχή.
 

Σημείωση : Μπορούμε να ανοίξουμε όσα φόντα θέλουμε σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή θέλουμε.  Κάθε φόντο είναι προσιτό μέσω του παραθύρου του μενού ή πατώντας πάνω σε αυτό με το ποντίκι. 

Η μικρή μπάρα εκτελεί διάφορες διαδικασίες  Πρώτα από όλα, εκθέτει το υπάρχον όνομα του εικονιδίου σαν μια πληροφορία γύρω από το στύλ του χρώματος και γύρω από την εστίαση της κλίμακας.  Κατά παράβαση, το όνομα πρέπει να είναι  "Untitled-1", αλλά , για μια φορά μπορείς να σώσεις το εικονίδιο με το όνομα που έσωσες το αρχείο πιο πάνω.  Ο τύπος του χρώματος και η κλίμακά του είναι πιο πολύπλοκες και θα τις περιγράψουμε αργότερα αφού αναφερθούμε λεπτομερώς στα βασικά. 

Επίσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη μικρή μπάρα για να μεταφέρουμε το φόντο ζωγραφικής οπουδήποτε μέσα στην περιοχή εργασίας, πατώντας και κρατώντας το κουμπί του ποντικιού πάνω στην μικρή μπάρα και σέρνοντας το ποντίκι.

Τελικά, η μικρή μπάρα παρέχει διάφορα κουμπιά ελέγχου. Όπως και με άλλες εφαρμογές, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κουμπιά για να μικραίνουμε, να μεγαλώσουμε  ή να καταστρέψουμε  το φόντο ζωγραφικής.

Πρίν προχωρήσουμε, προσπαθήστε να δουλέψετε με το φόντο ζωγραφικής που διαθέτετε για λίγο. Για παράδειγμα, προσπαθήστε να μεγαλώσετε, να μικραίνετε και να καταστρέψετε το φόντο σας.

Μπορείτε εύκολα να ανοίξετε ένα νέο φόντο για να ζωγραφίσετε, επιλέγοντας ένα νέο φόντο από το "File" μενού 

Όταν το κάνετε αυτό, το "New Canvas Dialog"θα υπάρχει. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτόν το διάλογο για να δημιουργήσετε το νέο σας φόντο. Δοκιμάστε να δώσετε τίτλο στο MyCanvas1, θέστε το ύψος στα 132 χρώματα και το πλάτος στα  172 χρώματα και πατήστε το κουμπί  "OK".(Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να ανησυχείτε για το στυλ και την ανάλυση.  Θα τα συζητήσουμε όλα αυτά αργότερα. Για τώρα απλά δεχθείτε τις παραλήψεις). 

Όταν πατήσετε το κουμπί "OK" θα δείτε το νέο φόντο "popup".  Προσπαθήστε να δημιουργήσετε άλλο ένα για εξάσκηση. Αυτή τη στιγμή μικραίναμε το φόντο   "MyCanvas2" και θέσαμε το μέγεθος στις 3 ίντσες επί 3 ίντσες. 

Προσπαθήστε να έχετε 2 φόντα ανοιχτά τώρα.  Προσπαθήστε να τα μετακινήσετε γύρω γύρω.  Μπορείτε να τα επιλέξετε πατώντας πάνω στη μικρή μπάρα του φόντου που θέλετε ή επιλέγοντας το όνομα του φόντου από το παράθυρο των εικονιδίων του μενού.
 
 

 

 

 

 

 

 

Anti-alias 

 

 

 Το Anti-aliasing είναι μια τεχνική με την οποία η απότομη, με ανώμαλη επιφάνεια καμπύλη και οι διαγώνιες γραμμές φαίνονται απαλές.  Σε μια γραμμή τα εικονοστοιχεία μέσα σε ένα ομοίωμα είναι ή μέρος της γραμμής ή όχι.  Εάν η γραμμή είναι μαύρη πάνω σε ένα άσπρο υπόβαθρο, το εικονοστοιχείο πρέπει να είναι ή μαύρο ή άσπρο.  Όταν η γραμμή είναι anti-aliased, τα τεστ των χρωμάτων σε ένα γραφικό πρόγραμμα έχουν μια μέση απόχρωση.  Τα εικονοστοιχεία στην άκρη των γραφικών χρωματίζονται με τα τελικά μέσα χρώματα, προσομοιώνοντας μια ευθεία, απαλή άκρη. 

  Αυτή η διαφορά μεταξύ μιας γραμμής που έχει γίνει anti-aliased με μια που δεν έχει γίνει, γίνεται εύκολα φανερή μέσα από ένα παράδειγμα που δεν έχει μεγεθυνθεί με σκοπό να φανούν οι μέσες αποχρώσεις.  Σημειώνεται, ότι στο διπλανό παράδειγμα, οι γκρι αποχρώσεις εμπλουτίζονται με χρώματα σε κάθε πλευρά μεταφέροντας αποτελεσματικά τις ακανόνιστες άκρες.

 

 


 

 


 

Γέμισμα

 

 

Fill tool
Το γέμισμα είναι διαθέσιμο είτε στο  Edit 
Menu ή σαν μια επιλογή του Toolbox .

Μερικά εργαλεία έχουν εύκολους δρόμους από το πληκτρολόγιο και μερικά από αυτά έχουν τροποποιημένα κουμπιά κλειδιά. 

Η χρήση των εύκολων δρόμων είναι μια υψηλή διαδικασία.

 

 

Πρίν προχωρήσουμε πολύ, οι σύντομοι δρόμοι θα γίνουν σαν ένα δεύτερο περιβάλλον. Μερικοί από τους πιο σημαντικούς, που βρίσκονται στα Windows, είναι οι ακόλουθοι: 
 

 

 • Save: 
 • Cut: 
 • Paste: 
   


 
 

Ctrl + S
Ctrl + X
Ctrl + V 

 

Εντολή γεμίσματος(Fill command) 
Το γέμισμα μπορεί να εφαρμοστεί σε μια επιλογή, σε ένα στρώμα, ή σε επίπεδα στρώματος. Τα προκαθορισμένα φόντο είναι το Normal Mode, σκίαση 100%, γέμισμα με το χρώμα του μπροστινού μέρους.

 

Anti-Aliased

Ελέγχω το anti-alias κουτί ελέγχου για να αποφύγω τις ανώμαλες επιφάνειες. Οι ανώμαλες επιφάνειες είναι τα εικονίδια που δημιουργούμε σε κάθε βήμα και τα οποία μπορούμε να τα δούμε σε οποιαδήποτε γραμμή και είναι έξω από τους οριζόντιους άξονες.

 

 

Επιλογή ανθεκτικότητας. 

Τα φόντα ανθεκτικότητας έχουν μέγεθος από 0 εως 255. Το φόντο 0 δουλεύει καλά με ένα απαλό ξεθωριασμένο χρώμα υπόβαθρου. Πρόσθεσε μεγαλύτερη ανθεκτικότητα για να επιλέξεις μια μεγαλύτερη ποικιλία από χρώματα. 

Μπαίνοντας  σε ένα ιδιαίτερο φόντο είναι σαν να εστιάζεις μέσα σε μια κάμερα. Χρησιμοποιώ παύσεις από το  25 εως το 50. Τότε συμβολίζω τις παύσεις  με μια σειρά από αντικείμενα. 

Η θέση του δρομέα μπορεί να είναι κρίσιμη καθώς γεμίζουμε τη σειρά. Το γέμισμα της κύριας σειράς καθορίζεται από μια συγκεκριμένη θέση του δρομέα, αλλά, είναι δύσκολο να πατήσεις πάνω στο ίδιο σημείο κάθε φορά όταν "τεστάρουμε" το φόντο για το γέμισμα της ανθεκτικότητας. 

Θα ήταν χρήσιμο να προωθήσουμε ένα επαναλαμβανόμενο γέμισμα. Θα μας επέτρεπε απλά να κάνουμε ένα κλίκ πάνω στη θέση που χρησιμοποιείται για τα πολλαπλά τέστ της ανθεκτικότητας κάθε σειράς. 

 

 

 

 

 

 

Γέμισμα του κουτιού διαλόγου του μενού 

Επιλέγοντας διορθωτή γέμισε από τις επιλογές του μενού, ανοίγοντας το κουτί διαλόγου διαφορετικά από την παλέτα του κάδου ζωγραφικής. Η λίστα που έχει παραληφθεί προσφέρει περισσότερες επιλογές. 

 

Χρησιμοποιώ την παλέτα του κάδου ζωγραφικής περισσότερο, διότι, είναι πιο γρήγορη και πιο κατάλληλη. 

Έχει, επίσης, τα υποδείγματα των  επιλογών μη διαθέσιμα στο κουτί διαλόγου γεμίσματος.

Fill Requester Sample

 

 

 

 

  

 


 

 

Η Εργαλειοθήκη (Tool Box) 

 

Η εργαλειοθήκη έχει 20 εργαλεία που σου επιτρέπουν να χρωματίζεις, να επιλέγεις, να κατευθύνεις και να διορθώνεις εικόνες.  Για να επιλέξεις ένα εργαλείο, απλά κάνεις κλικ στο εικονίδιο με το ποντίκι. 

Μόλις γίνει αυτό, θα συμβούν διάφορα πράγματα.  Εν πρώτοις, το επιλεγμένο εργαλείο θα ''κολλήσει'', για να σε πληροφορήσει ότι το επέλεξες. 
Το Photoshop, ακόμα, θα σου θυμίζει ποιο εργαλείο έχεις επιλέξει αλλάζοντας την όψη του δείκτη (pointer) για να σου δείξει πιο εργαλείο χρησιμοποιείς τη συγκεκριμένη στιγμή.
 

Μόλις επιλεχτεί, ένα εργαλείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί , για να βάλει ένα σημάδι πάνω στο φόντο που ζωγραφίζουμε.  Σήμερα, θα εστιάσουμε την προσοχή μας σε καθένα από τα εργαλεία της εργαλειοθήκης.  Έτσι, για την ώρα, απλά κοίτα να έχεις στη διάθεσή σου την εργαλειοθήκη για να μπορείς να επιλέγεις τα εργαλεία. 

Ας επιλέξουμε κάποια σημαντικά εργαλεία και ας ελέγξουμε πως αλλάζει ο δείκτης. 
 

Μόλις τελειώσει, θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για το τελευταίο συστατικό του χώρου εργασίας σου, την  παλέτα .

 

 

 

 

 

 


 

 

ΤΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΕΣΤΙΑΣΗΣ

(The Zoom Tool) 

 

 Το εργαλείο Zoom Tool σου επιτρέπει να εστιάσεις πάνω σε μια εικόνα για να πάρεις μια καλύτερη άποψη για την εργασία σου. Είναι πολύ εύκολο να χρησιμοποιήσεις το εργαλείο αυτό. Απλά κάνεις κλίκ πάνω στην εικόνα εστίασης και έπειτα κάνεις κλίκ πάνω στο φόντο. 

 Το φόντο θα εστιαστεί μόνο μια φορά σε κάθε κλίκ του ποντικιού. 

 

[Zoom Tool]
 
 

[Zoom Tool]

Μην μπερδευτείς με την εστίαση.Όταν κάνεις εστίαση σε μια εικόνα μόνο από την πλευρά σου δεν χρειάζεται να αλλάξεις ολόκληρη την εικόνα.

 

 

 


  

 


 

 

Το Εργαλείο Κειμένου 

(Text Tool) 

 

Το Text Tool είναι ένα από τα πιο δυναμικά εργαλεία μέσα στο  Toolbox γιατί σου ανοίγει το δρόμο σε μια βιβλιοθήκη προ-σχεδιασμένων φόντων. Αυτές οι βιβλιοθήκες σου επιτρέπουν να δημιουργήσεις γραφικές εκδοχές από γράμματα χρησιμοποιώντας προσχεδιασμένες τυποποιήσεις.  Το Photoshop χειρίζεται αυτές τις font libraries, όπως θα έκανε και με κάθε εικόνα.  Έτσι μπορείς να κάνεις τα ίδια πράγματα με τα φόντα, που θα έκανες με κάθε άλλη εικόνα στο Photoshop. 

Για να βάλεις ένα κείμενο βασισμένο σε εικόνες μέσα στα φόντα σου, το μόνο που χρειάζεται είναι να επιλέξεις το Text Tool από το Toolbox και να κάνεις κλικ πάνω στα φόντα στην περιοχή που θες να εμφανίζεται το κείμενο. 

Όταν τελειώσεις, το Type Tool Dialog θα εμφανιστεί:. 

[Text Dialog]

Αυτή η επικοινωνία σου επιτρέπει να καθορίσεις ποιους χαρακτήρες θα εμφανίσεις στην οθόνη και πολλές άλλες επιλογές που έχουν σχέση με φόντα, όπως η Font type, η Size, η Alignment, η Style και η Characteristics. 
 
 

[Text Types]

Παρατήρησε ότι όταν πατάς το πλήκτρο "OK" μέσα από το Type Tool Dialog, το Photoshop θα βάλει το κείμενο μέσα στα φόντα, αλλά το κείμενο θα επιλεχτεί.  Μέχρι να επιλεχτεί, μπορείς βεβαίως να το σύρεις τριγύρω και να το τοποθετήσεις όπου θέλεις.
 

 

   

 

 

 

Ο καθορισμός της Βούρτσας
 
 

Το Photoshop χρησιμοποιεί τον γενικό όρο Βούρτσα για να ξαναπαρουσιάσει οποιοδήποτε από τα εργαλεία ζωγραφικής.  Έτσι το εργαλείο "Paintbrush" θα έχει μια βούρτσα και το εργαλείο "Pencil" θα έχει επίσης μια Βούρτσα.  Αυτό είναι λίγο μπερδεμένο αρχικά , αλλά γρήγορα θα καταλάβετε την ορολογία.  Ειδικότερα βοηθά να σκέφτεστε μια Βούρτσα σαν μια ζωγραφική ¨άκρη¨ όπου οποιοδήποτε εργαλείο ζωγραφικής χρησιμοποιείται.  Έτσι, μια Βούρτσα του paintbrush μπορεί να είναι μια κοντή σκληρή τρίχα του paintbrush, ενώ μια Βούρτσα από τα εργαλεία του pencil θα είναι η συμβουλή για το pencil. 

Το σημαντικό του καθορισμού της Βούρτσας είναι ότι μόνο μια φορά καθορίζεται και προσαρμόζεται σύμφωνα με τις απαιτήσεις του χρήστη.  Για παράδειγμα μπορείς να αλλάξεις το σχήμα και το μέγεθος της βούρτσας σου.  Σκέψου την περίπτωση ενός θολού μολυβιού και ενός λαμπερού μολυβιού και σκέψου τους διαφορετικούς τύπους γραμμών που τα μολύβια μπορούν να ζωγραφίσουν.  Παρόμοια σκέψου ένα μορφοποιημένο, ένα καλλιγραφικό και ένα υπερτονισμένο έντονο στυλό. 

Για να χρησιμοποιήσεις τη Βούρτσα πρέπει να πας στην παλέτα "Options". 

Η πιο γενική χρήση που θα σου παρουσιαστεί είναι η αλλαγή του μεγέθους της Βούρτσας.  Για να το κάνεις αυτό πρέπει να χρησιμοποιήσεις την επιλογή "Brushes" από την παλέτα "Options" και να επιλέξεις μια μεγαλύτερη ή μικρότερη Βούρτσα επιλέγοντας από την κλίμακα που σου δίνεται.  Εκτός από το εργαλείο μολύβι τα σχήματα της Βούρτσας είναι πάντα anti-aliased. Έτσι μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε μια σκληρή άκρη ή μια μαλακή άκρη επιλέγοντας είτε σταθερής είτε ανακατωμένης άκρης κύκλους. 

Επιλέγοντας τη Βούρτσα. 

Φυσικά, το Photoshop σου επιτρέπει να δημιουργήσεις τη δική σου Βούρτσα, εάν χρειαστείς κάτι που δεν προσφέρεται από το σύνολο των Βουρτσών. 

Αν μπεις στο μενού των Βουρτσών από την παλέτα Options του μενού θα δεις τις κυριότερες υπηρεσίες που σου είναι διαθέσιμες. 
 
 

[Brush Menu]

Παρατήρησε τις επιλογές των μενού "Brush Options" και  "New Brush".  Κάνε κλικ σε καθένα από αυτά και μπορείς να επιλέξεις τη δική σου Βούρτσα. 
 
 

[Brush Menu]

Όπως βλέπεις, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που καθορίζουν το μέγεθος και τη σκληρότητα της Βούρτσας.  Μπορείς επίσης να ερωτηθείς για την διαγραμμάτωση, τη γωνία και τη σκληρότητα της Βούρτσας. 

Ο έλεγχος της διαγραμμάτωσης μας λέει πόσο συχνά ένα εργαλείο επηρεάζει ένα ομοίωμα καθώς το μετατρέπεις.  Συνέχισε τη διαγραμμάτωση και θα έχεις ακονόνιστες γραμμές αν σύρεις το ποντίκι σου πάνω στο φόντο.  Μια μικρή διαγραμμάτωση θα αφήσει πιο ακριβρή ίχνη από το ποντίκι σου.
 
 

[Spacing]

Η γωνία σου επιτρέπει να περιστρέψεις το σχήμα της Βούρτσας σου πάνω στους άξονές της, το οποίο είναι χρήσιμο μόνο σε ελλειπτικές ή περίεργα σχηματοποιημένες Βούρτσες. 

Η στρογγυλλότητα χρησιμοποιείται για να μετατρέψει μια ελλειπτική Βούρτσα, σε σύνολο 100 διαφορετικών ειδών κύκλων και σε ένα σύνολο από 15 διαφορετικά σε μέγεθος ελλειπτικά σχήματα. 

[Angle and Roundness]

Βεβαίως, μπορείς επίσης να δημιουργήσεις εντελώς απλές βούρτσες ή να επιλέξεις κάποια από τις υπάρχουσες. 

Η παλέτα για τις Βούρτσες για κάθε εργαλείο ζωγραφικής περιέχει επίσης ένα μενού από διαφορετικά είδη Βουρτσών.  Αυτά τα είδη καθορίζουν πως ένα εργαλείο θα ολοκληρώσει την εργασία με το υπάρχον χρώμα στο φόντο. 

Όταν ζωγραφίζεις κάτι στο φόντο το Photoshop αλλάζει τα υπάρχοντα εικονοστοιχεία του υπόβαθρου σύνφωνα με τη λογική της ζωγραφικής.  Έτσι αν ζωγραφίζεις μια κόκκινη γραμμή πάνω σε μια μπλέ γραμμή, τα εικονοστοιχεία που βρίσκονται πάνω στη μπλε γραμμή θα γίνουν ροζ.

Έτσι, μπορείς να σκέφτεσαι τη ζωγραφική μέσα στο Photoshop σαν να περιλαμβάνει τρεις μεταβλητές:την βάση, το μείγμα και το αποτέλεσμα.  Το είδος της Βούρτσας καθορίζει τον τρόπο της εργασίας.  Ειδικότερα, το είδος καθορίζει τον τρόπο κατά τον οποίο το μείγμα και η βάση θα αλληλεπιδράσουν για τη δημιουργία του αποτελέσματος.  Ας ρίξουμε μια ματιά σε καθένα από τα είδη... 

Το Φυσιολογικο(Νορμαλ) είδος επιτρέπει τη μεταβλητή γεμάτου μείγματος.  Στην περίπτωση ενός εργαλείου ζωγραφικής, το μείγμα του χρώματος θα επικαλύψει πλήρως το χρώμα της βάσης.  Στην περίπτωση ενός εργαλείου αλλαγής η μεταβλητή αλλαγής θα εξουδετερώσει πλήρως το υπάρχον χρώμα.

Το όριο(Threshold) είναι ειδικευμένο στη Χαρτογράφηση και την Κειμενογράφηση Χρωματισμένων ομοιωμάτων.  Ουσιαστικά βεβαιώνει ότι το χρώμα ενός εργαλείου προσφέρεται σύμφωνα με το πιο κοντινό προς χρήση χρώμα που βρίσκεται στο Χάρτη Χρωμάτων. 

Το Dissolve είδος(είδος διάλυσης), το οποίο είναι μόνο διαθέσιμο για εργαλεία ζωγραφικής.  Σκορπά τυχαία το μείγμα του χρώματος για να δώσει μια απότομη σύσταση μιας όχι anti-aliased Βούρτσας. 

Τα Πίσω και Καθαρά είδη είναι διαθέσιμα σε ένα στρώμα από ομοιώματα.  Ειδικότερα, μετατρέπουν το μείγμα χρώματος εφόσον υπάρχει στο foreground ή στο background.  Όταν το Behind είδος επιλέγεται σαν παράδειγμα ένα χρώμα πρέπει να υπάρχει πίσω από το στρώμα, δείχνοντας μόνο στη κενή ή στη διάφανη περιοχή. 

Το πολλαπλό(Multiply) είδος πολλαπλασιάζει τη λάμψη του χρώματος της βάσης και το μείγμα για να να δημιουργήσει ένα πιο σκοτεινό τόνο.  Το αντίθετο αποτέλεσμα θα έχουμε χρησιμοποιώντας το  Screen 

Το επίστρωμα επικάλυψης(Overlay) εργάζεται όπως το Screen και το Multiply και στηρίζεται στην αξία του χρώματος βάσης.  Ειδικότερα η άποψη ότι το χρώμα της βάσης πρέπει να μεταφερθεί έναντι του μείγματος χρώματος είναι λάθος.  Οι εργασίες με απαλό φωτισμό μοιάζουν με το Overlay με λιγότερη όμως ένταση ενώ αυτές με δυνατό φωτισμό είναι πιο έντονες. 

Η Σκίαση(Darken) σκιάζει τη βάση του χρώματος χρησιμοποιώντας το μείγμα του χρώματος σαν μια βάση και η φωτεινότητα(Lighten) φωτίζει τη βάση του χρώματος χρησιμοποιώντας το φωτεινότερο είδος από το μείγμα του χρώματος.  Η διαφορά συγκρίνει τα είδη λαμπερότητας από τη βάση και το μείγμα χρώματος και δημιουργεί ένα είδος αποτελέσματος αφαιρώντας τα μικρότερα από τα μεγαλύτερα είδη. 

Η απόχρωση αντικαθιστά την απόχρωση της βάσης με την απόχρωση του μείγματος.  Ο κορεσμός κάνει το ίδιο για τον κορεσμό και το χρώμα κάνει το ίδιο για τον κορεσμό και την απόχρωση.  Η φωτεινότητα εργάζεται με τον ίδιο τρόπο για το είδος λαμπερότητας. 
 

Δεν υπάρχει πρόβλημα με το πόσο ασχολήσαι με τις Βούρτσες. Μπορείς πάντα να επιστρέφεις στις προηγούμενες εφαρμογές χρησιμοποιώντας το εργαλείο "Reset Tool" ή το εργαλείο "Reset All Tools" από το fly μενού.

[Resetting Tools]

 

 


 
    

 

 

 

Επιλέγοντας το χρώμα

 

Tο να επιλέξεις ένα χρώμα είναι μια πολύ διασκεδαστική διαδικασία από μόνη της, αλλά, ειδικά το  Photoshop σου δίνει μια ελαστικότητα έτσι ώστε η επιλογή του χρώματος να είναι ένα ξεκίνημα, για ένα ενδιάμεσο ή ένα προοδευμένο θέμα.

Η επιλογή του μπροστινού χρώματος και του χρώματος του background γίνεται μέσα στην εργαλειοθήκη. Κοντά στο κουμπί της εργαλειοθήκης μπορείτε να δείτε τα τετράγωνα επιλογής χρώματος. Το τετράγωνο στην κορυφή είναι το χρώμα για το μπροστινό μέρος και το τετράγωνο στο πίσω μέρος είναι για το χρώμα του background(σημειώνεται ότι μπορούμε εύκολα να δημιουργήσουμε από μόνοι μας τα χρώματα αυτά και να τα μεταβάλλουμε χρησιμοποιώντας τις μικρές σειρές μεταστροφής). 

Για να αλλάξουμε το χρώμα απλά πατάμε το κουμπί που θέλουμε να αλλάξουμε κάθε φορά. Όταν το κάνουμε αυτό ο "Color Picker Dialog" θα εμφανίζεται.
 

 

[Color Picker Dialog]

 

Το να διαλέγεις ένα χρώμα είναι εύκολο. Μπορείς να διαλέξεις χρώμα μετακινώντας τον δείκτη σου πάνω στο χρώμα που επιθυμείς  μέσα στο τετράγωνο επιλογής  χρώματος και πατώντας το ποντίκι πάνω σε αυτό. Μπορείς να δείς την ακριβή απόχρωση που φαίνεται μέσα στον μικρό κύκλο, που βρίσκεται μέσα στο τετράγωνο επιλογής χρώματος. [Color Picker Circle] Εάν θέλουμε να αλλάξουμε τη σειρά των χρωμάτων, απλά πατάμε στη γραμμή των χρωμάτων, στο σωστό χρώμα, που βρίσκεται στο σωστό τετράγωνο. Σημειώνεται πως το αυθεντικό χρώμα και το χρώμα που έχουμε επιλέξει υπάρχουν στο Κουτί Προεσκόπισης Χρώματος "Color preview box" στα δεξιά της σειράς  χρωμάτων. Στην περίπτωση της εικόνας παραπάνω το παλαιό χρώμα ήταν ελαφρύ μώβ. 

Βέβαια, ο έμπειρος χρήστης μπορεί να καθορίσει τα χρώματα από την τιμή των RGB, HSB ή CMYK σειρών.

Είμαστε σχεδόν έτοιμοι να ξεκινήσουμε να δημιουργήσουμε ένα "ανακάτωμα".Αλλά, πρώτα, ας ρίξουμε μια ματιά στο σύνολο από brushes που έχουμε στη διάθεσή μας.

 


 
 
 
 

 

 

 

Το εργαλείο Pencil 

 

Τώρα που μάθαμε να χρησιμοποιούμε τη βούρτσα, ας πάμε να δούμε ένα συγκεκριμένο εργαλείο σχεδίασης και να δούμε τι μπορούμε να ζωγραφίσουμε.  Συγκεκριμένα το εργαλείο Pencil.

Για να χρησιμοποιήσουμε το εργαλείο Pencil, απλά το επιλέγουμε από το Toolbar πατώντας το εικονίδιο του εργαλείου Pencil Tool .  Όταν το κάνεις, μπορείς να ζωγραφίσεις στο φόντο.  Δοκίμασέ το και μη ξεχάσεις να μετατρέψεις το μέγεθος της βούρτσας, την κυκλικότητά της και τη γωνία της.

 

Όπως βλέπεις, το εργαλείο Pencil μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμο.  Οπωσδήποτε, το Photoshop σου δίνει μια πληθώρα από τρόπους για να μετατρέψεις το εργαλείο Pencil Tool ακόμα περισσότερο. 

Έχεις ήδη δει την ποικιλία των επιλογών της βούρτσας, οι οποίες είναι διαθέσιμες στο τελευταίο τμήμα.  Δοκίμασε κάποιες από αυτές..  Οι επιλογές Screen, Multiply και Overlay είναι ιδιαίτερα έξυπνες. 
 
 

Σημείωση: Αν μπερδευτείς ενώ σχεδιάζεις ή μετατρέπεις το φόντο σου, χρειάζεσαι να χρησιμοποιήσεις μόνο την επιλογή "Undo" από το μενού "Edit".  Αυτό θα σε πάει πίσω εκεί που ήσουν πριν μπερδευτείς! 

Όπως και να έχει, το εργαλείο Pencil έχει διάφορες επιλογές, οι οποίες δεν είναι απλά γενικές.  Το εργαλείο Pencil επιτρέπει την αλλαγή της σκίασης της βούρτσας χρησιμοποιώντας  το Opacity slider μέσα στην Options palette . Η σκίαση καθορίζει πόσο χρώμα του υπόβαθρου θα φαίνεται ανάμεσα στις γραμμές που ζωγράφισες με το μολύβι.  Δοκίμασε κάποιες από αυτές (θα χρειαστείς ένα διαφορετικά χρωματισμένο υπόβαθρο για να καταλάβεις το πώς δουλεύει). 

 

Μια άλλη χρήσιμη επιλογή είναι η επιλογή ξεθωριάσματος, η οποία σου επιτρέπει να κάνεις γραμμές με το εργαλείο Pencil. 

 

 

 

Ο καθορισμός της Βούρτσας
Παρουσίαση του Adobe Photoshop | Πίνακας Περιεχομένων
Το Εργαλείο Paintbrush


  


 


 
 

 

Το εργαλείο Γραμμή 

 

Το εργαλείο Line χρησιμοποιείται για να σχεδιάσεις ευθείες γραμμές πάνω στο φόντο.  Απλά επιλέγεις το εργαλείο Line από την εργαλειοθήκη, πατώντας μια φορά πάνω στο φόντο για να συγκεκριμενοποιήσεις την περιοχή εκκίνησης της γραμμής σου και έπειτα σέρνεις το ποντίκι για να καθορίσεις πόσο η γραμμή σου θα εκτείνεται από το σημείο εκκίνησης. 

Όπως με το  Paintbrush και το Pencil, έτσι και με το εργαλείο αυτό έχεις πολλές επιλογές Βούρτσας  καθώς και τη σκίαση γλυστρίματος για να μετατρέψεις την εμφάνιση της γραμμής σου. [Line Tool] Ωστόσο το εργαλείο γραμμής σου επιτρέπει να μετατρέψεις το πλάτος της γραμμής από το Line Width κείμενο και τη δήλωση του  anti-aliasing, χρησιμοποιώντας το Anti-alias κουτί ελέγχου. Στην περίπτωση της Αrrowhead επιλογής, μπορείς επίσης να μετατρέψεις το σχήμα του arrowhead χρησιμοποιώντας το κουμπί Μορφοποίησης 

[Line Options]

Δοκίμασε το εργαλείο και φτιάξε μερικές γραμμές και βέλη στο φόντο σου. 

[Line Types]

Αν και το εργαλείο Γραμμή είναι αρκετά εύκολο στη χρησιμοποίησή του δεν είναι ακριβώς ο καλύτερος τρόπος για να κάνεις γραμμές.  Στην πραγματικότητα οι περισσότεροι σχεδιαστές τείνουν να χρησιμοποιούν το κουμπί SHIFT για να φτιάξουν γραμμές.  Για να φτιάξεις μια ευθεία γραμμή με οποιοδήποτε από τα εργαλεία ζωγραφικής θα πρέπει 1) να πατήσεις πάνω στο φόντο, 2) να πατήσεις το κουμπί SHIFT , και 3) να πατήσεις στη δεύτερη περιοχή του φόντου.  Το Photoshop θα σχεδιάσει μια γραμμή μεταξύ των δυο περιοχών που ορίσαμε.

Δε χρειάζεται να σταματήσουμε στις δύο περιοχές.  Εάν συνεχίσεις να κρατάς το κουμπί SHIFT και πατήσεις σε περισσότερες περιοχές πάνω στο φόντο θα προστεθούν περισσότερες γραμμές που θα συνδέουν όλες τις επιλεγμένες περιοχές.  Μπορείς να φτιάξεις το ακόλουθο σχέδιο χωρίς τη χρήση του εργαλείου γραμμή. 
 
 

[Lines without the line tool]

Μπορείς επίσης να φτιάξεις κάθετες γραμμές πάνω σε οποιαδήποτε γραμμή κρατώντας πατημένο το κουμπί του ποντικιού ενώ πατάς το πλήκτρο SHIFT και σέρνοντας το ποντίκι σε μια κατακόρυφη ή οριζόντια κατεύθυνση.  Προσπάθησε να φτιάξεις την ακόλουθη εικόνα.

[Line practice]

Εργαλείο Paintbrush
Παρουσίαση του  Adobe Photoshop | Πίνακας Περιεχομένων
Το εργαλείο Airbrush

 

 

 

 

 

Το εργαλείο Paintbrush 

 

 Η λειτουργία του Paintbrush μοιάζει πολύ με αυτήν του εργαλείου Pencil Tool με τη διαφορά ότι χρωματίζει μια γραμμή που ταιριάζει με το υπόβαθρο.

Όπως και στο εργαλείο Pencil , έχεις όλες τις συνηθισμένες επιλογές βούρτσας επιπρόσθετα τη σκίαση και τις επιλογές Fade. 

 

Εκτός της συνηθισμένης εμφάνισης των επιλογών, η Paintbrush έχει ακόμα την επιλογή "Wet Edges" στην παλέτα Επιλογών, που αν την επιλέξεις έχει ως αποτέλεσμα το Paintbrush να δημιουργήσει μια διάφανη γραμμή με μαυρισμένες άκρες, όμοιες με τη ζωγραφική στο χρώμα του νερού. 
 

 

Το εργαλείο Pencil
Παρουσίαση του Adobe Photoshop | Πίνακας Περιεχομένων
Το Εργαλείο Γραμμή


   

 

 

 

Το εργαλείο Airbrush 

 

Το Airbrush δουλεύει όπως το Paintbrush με τη διαφορά ότι συνεχίζει να δίνει χρώμα όσο πατάς το κουμπί του ποντικιού.  Πράγματι, με την εξαίρεση του Pressure slider(πίεση γλυστρίματος) οι επιλογές για το Airbrush είναι όμοιες όπως και για το Paintbrush

Η πίεση κανονίζει το πόσο χρώμα θα χρησιμοποιηθεί με σπρέϊ, όταν το ποντίκι είναι κάτω. Για να χρωματίσεις με σπρέϊ απλά επιλέγεις το εργαλείο Airbrush [Airbrush Tool] κάνοντας κλικ στο φόντο και κρατάς πατημένο το κουμπί του ποντικιού, καθώς σέρνεις το δρομέα πάνω στο φόντο.  Πράγματι, η δυνατότητα αυτή μοιάζει πάρα πολύ με αυτήν του airbrush και μπορείς να σχεδιάσεις μερικά πολύ όμορφα γκράφιτι.

[Airbrush]

 

 

Το εργαλείο γραμμή
Παρουσίαση του Adobe Photoshop | Πίνακας Περιεχομένων
Το Εργαλείο Paintbrush

 

 

 

 

 

Το εργαλείο Κλίσης (Gradient Tool) 

 

Το εργαλείο Κλίσης σου επιτρέπει να καθορίσεις την κλίση του χρώματος.  Είναι πολύ εύκολο στη χρήση. Aπλά επιλέγεις το εργαλείο Κλίσης από την εργαλειοθήκη(Toolbox), κάνεις κλικ πάνω στο φόντο και σέρνεις έξω μια περιοχή για να τη γεμίσεις με κλίση. 

[Gradient Types]
 

Το εργαλείο κειμένου
Εισαγωγή στο Adobe Photoshop | Πίνακας περιεχομένων
Μετατρέποντας αντικείμενα στο φόντο

  
  

 

 

 

ΤΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ EYE DROPPER 

 

 Το εργαλείο EYE DROPPER χρησιμοποιείται για να επιλέξουμε ένα χρώμα από το φόντο.  Είναι πολύ χρήσιμο εργαλείο γιατί υπάρχουν πολλές στιγμές που θές να επιλέξεις  χρώμα  τη στιγμή που ζωγραφίζεις.  Σε αυτές τις περιπτώσεις,απλά πάτησε το κουμπί αυτό στο κουτί εργαλείων και έπειτα, επέλεξε το χρώμα που θές για το φόντο.  Όταν το κάνεις αυτό, το χρώμα του μπροστινού μέρους στα κουτιά των χρωμάτων θα αλλάξει στο χρώμα που έχεις επιλέξει.

Το εργαλείο αυτό έχει μια απλή μορφή που επιτρέπει να επιλέξεις  το ακριβές χρώμα ή μια σειρά από χρώματα γύρω από αυτό. Δοκιμάστε το και δείτε πόσο εύκολο είναι στη χρήση του.
 
 

The Toning Tool
Εισαγωγή στο Adobe Photoshop |Πίνακας Περιεχομένων

 


 
 
  

 

 

 

Το εργαλείο διαγραφής

 

Το εργαλείο διαγραφής(Eraser) είναι ένα ξεχωριστό διαισθητικό εργαλείο.  Κάνε κλικ στο εικονίδιο eraser [Eraser Tool Icon] και μετά κάνε κλικ σε μια περιοχή του φόντου και καθώς κρατάς το κουμπί του ποντικιού κάτω, άρχιζε να σέρνεις τον δρομέα γύρω από το φόντο.  Θα δεις γρήγορα γιατί ονομάζεται εργαλείο Eraser(το εργαλείο αυτό σβήνει). 

[Erased Area]

Όπως τα περισσότερα εργαλεία που έχουμε συζητήσει μέχρι τώρα, το εργαλείο διαγραφής έχει πολλές επιλογές, όπου μπορείς να αλλάξεις τον τρόπο που το εργαλείο θα δουλεύει.  Και όπως συνήθως μπορείς να βρεις επιλογές στην Παλέτα Επιλογών. 

Η πρώτη επιλογή για προσπάθεια είναι το eraser type μενού.  Μπορείς να επιλέξεις Paintbrush, Airbrush, Pencil ή Block.  Αυτές οι επιλογές μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο που ο διαγραφέας θα σβήνει. 

[Eraser Types]

Έχεις ακόμα την opacity slide για να μετατρέψεις το πόσο πολύ από το φόντο θα διαγράψεις και το εργαλείο fade με το οποίο πρέπει να είσαι εξοικειωμένος όπως με ένα κουμπί σβησίματος ομοιώματος το οποίο θα σβήσει το παρών επιλεγμένο κομμάτι τελείως από το φόντο
 
 

Μετατρέποντας αντικείμενα στο φόντο
Εισαγωγή στο Adobe Photoshop | Πίνακας Περιεχομένων
Το εργαλείο σκίασης

 


 
  

 


 

 

Το εργαλείο σκίασης (Smudge Tool)  

 

[Smudge]Το εργαλείο σκίασης (Smudge Tool) χρησιμοποιείται για να σκιάζει το χρώμα πάνω στο φόντο σου.  Το εφφέ μοιάζει σαν να ζωγραφίζεις με το δάχτυλο.  Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το Smudge Tool κάνοντας κλικ στο εικονίδιο σκίασης και μετά κάνοντας κλικ πάνω στο φόντο.  Όσο πατάς το κουμπί από το ποντίκι, σύρε το στην κατεύθυνση που θες να σκιάσεις. 

Όπως συνήθως, έχεις ένα πλήθος επιλογών που μπορούν να αλλάξουν τη σκίαση και βρίσκονται στην παλέτα Options.                       
 

 

[Smudge Options]

Για τα περισσότερα κομμάτια, θα χρησιμοποιείς την επιλογή Pressure.  Η επιλογή αυτή τροποποιεί το μέγεθος της σκίασης.  Αν τη ρυθμίσεις στο 100%, θα διώξεις μακριά όλο το υπάρχον χρώμα.
Ρύθμισέ τη στο 20% και θα μοιάζει σαν να προσπαθείς να σκιάσεις με στεγνό χρώμα. 

Ακόμη, έχεις λίγες επιλογές στο brush options menu, όπως η "Darken" και η "Lighten".  Παραδείγματα των επιλογών Pressure και Darken φαίνονται παρακάτω. 

[Smudge]

Μια εξίσου καλή επιλογή είναι η επιλογή "Finger Painting". Όταν το κουτί ελέγχου του Finger Painting ελεγχτεί, το Photoshop θα προσθέσει λίγο από το foreground χρώμα στη σκίασή σου. 

 

[Smudge]

Μια τελευταία επιλογή είναι η επιλογή "Sample Merged" που χρησιμοποιείτε για να ανακατέψει τα χρώματα από τα χαμηλότερα στρώματα ενός φόντου με πολλαπλά στρώματα.

Το εργαλείο διαγραφής
Εισαγωγή στο  Adobe Photoshop | Πίνακας Περιεχομένων
Το εργαλείο εστίασης

 


 
 
 
 
 
  

 


 

 

Το Εργαλείο Τονισμού 

 

 

Το εργαλείο Toning έχει πολλαπλές εφαρμογές. Συγκεκριμένα, το εργαλείο Toning έχει τρεις δηλώσεις, τη Dodge, Burn και Sponge. 

Το εργαλείο Dodge σου επιτρέπει να φωτίσεις μια εικόνα, μετακινώντας το ποντίκι απέναντί της. Αυτό το εργαλείο σου επιτρέπει να καλύψεις συγκεκριμένα τμήματα της αναπτυσσόμενης ταπετσαρίας που εκθέτονται λιγότερο.

Το εργαλείο Burn δουλεύει αντίθετα με το εργαλείο Dodge.  Το εργαλείο αυτό σου επιτρέπει να σκουραίνεις κομμάτια του φόντου μεταφέροντάς τα από πάνω.

Τέλος, το εργαλείο Sponge μειώνει την ένταση του κοντράστ και της χρωματικής καθαρότητας. 
 

 

 

 

Το εργαλείο Εστίασης

Παρουσίαση του Adobe Photoshop | Πίνακας Περιεχομένων

Το εργαλείο Eye Dropper

 

 

 

 

Το εργαλείο Κοψίματος

 


Το εργαλείο Crop, κάνει ακριβώς ότι περιμέναμε, δηλαδή αναπτύσσει το ορθογώνιο κομμάτι του φόντου μας και δεν αφήνει τα εικονοστοιχεία να υπάρξουν. 

Για να δημιουργήσεις ένα crop marquee, απλά επιλέγεις το εργαλείο Crop, κάνοντας κλικ στο φόντο και μεταφέροντας έξω μια επιφάνεια.  Όταν το κάνεις, το Photoshop θα δημιουργήσει μια προσωρινή επιλογή, όπου μπορείς εύκολα να διορθώσεις ή να μεταφέρεις εύκολα οποιαδήποτε επιλογή. 
 
 

[Crop Sample]

Για να μετακινήσεις την επιλογή crop, απλά τοποθέτησε τον τρέχον δείκτη μέσα στην περιοχή και μετακίνησέ τον.  Το σχήμα παραπάνω δείχνει ένα "crop handle" κυκλωμένο με άσπρο χρώμα.  Για να αλλάξεις το μέγεθός του μετακίνησε οποιοδήποτε από τα "crop handles". 

Για να ανέβεις αναλογικά, κάνε το με οποιοδήποτε από τα γωνιακά  "crop handles" όσο κρατάς πατημένο το κουμπί Shift.  Για να περιστρέψεις τα επιλεγμένα, κάνε την μετακίνηση έξω από την επιλογή ανάπτυξης. Για να σταματήσεις την ανάπτυξη πάτα το κουμπί ESCAPE. 

Όταν είσαι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα, απλά πάτησε πάνω στην επιλογή ανάπτυξης και θα αναπτυχθεί ανάλογα με τη δική σου δήλωση περιοχής.
 

 

 

Το εργαλείο κίνησης

Παρουσίαση του Adobe Photoshop | Πίνακας Περιεχομένων

Κανάλια

 

 


 
 

 

Το Εργαλείο Κίνησης 

 

Το εργαλείο Κίνησης (Move Tool) είναι πραγματικά χρήσιμο.   [Lasso Tool] Αυτό το εργαλείο σου επιτρέπει να πάρεις οποιαδήποτε επιλογή και να την μεταφέρεις σε διαφορετική τοποθεσία πάνω στο φόντο.  Είναι ακόμα και πολύ εύκολο στη χρήση του.  Απλά κάνε κλικ και πάτα την επιλογή και μετά μετέφερε το ποντίκι για να μεταφερθεί η επιλογή. 

Σημειώστε πως αν δεν υπάρχει τίποτα στην κάτω πλευρά της επιλογής, η περιοχή που απομένει θα γεμίσει με το χρώμα του υπόβαθρου.  Σημειώστε επίσης ότι αν κάνουμε κλικ στο pixel-doubling του κουτιού ελέγχου στην παλέτα επιλογών, θα επιταγχυνθεί ο ρυθμός ανανέωσης σαν να γινόταν η λειτουργία σε πραγματικό χρόνο. 
 
 

Μπορείς επίσης να μετακινήσεις ένα επιλεγμένο εικονοστοιχείο, χρησιμοποιώντας τα βελάκια, αλλά δεν είναι κατάλληλο για μεγάλες μετακινήσεις.  Σημειώστε ακόμα ότι μπορείτε να έχετε τις ακριβείς θέσεις στην οθόνη, κοιτώντας στις πληροφορίες της παλέτας.

To εργαλείο Magic Wand 
Εισαγωγή στο Adobe Photoshop | Πίνακας Περιεχομένων
Το εργαλείο κοψίματος

 


 

 

 


 

 

Το εργαλείο Μαγική Ράβδος

 

[Magic Wand Sample]

Θα ήθελα να επιλέξω το φόρεμα από το παραπάνω δείγμα.  . Η επιλογή του LASSO  ήταν πολύ κουραστική και χρονοβόρα.  Το εργαλείο Μαγικό Ραβδί "Magic Wand" αποτελεί την σωστή επιλογή σε αυτήν την περίπτωση. 

Με τις σωστές ρυθμίσεις στο εργαλείο Μαγικό Ραβδί "Magic Wand" μπορείς να επιλέξεις μια σύνθετη περιοχή με μόνο ένα κλικ.
 

Το εργαλείο Lasso
Εισαγωγή στο Adobe Photoshop | Πίνακας περιεχομένων
Το εργαλείο κίνησης

 


 

 

 


 
 
 

 

Το εργαλείο Lasso 

 

Ορισμένες φορές, ένα δωρεάν εργαλείο μορφοποίησης επιλογής είναι ότι πραγματικά επιθυμείς.  Ένα εργαλείο δωρεάν μορφοποίησης όπως το Lasso, σου επιτρέπει να ζωγραφίσεις μια επιλεγμένη περιοχή σαν να ανακάλυπτες μια εικόνα πάνω σε ένα χαρτί. 

[Lasso Sample]

Για να δημιουργήσεις μια δωρεάν φόρμα επιλογής, απλά επιλέγεις το εργαλείο Lasso [Lasso Tool] κάνεις κλικ και το σέρνεις πάνω στο φόντο.  Η επιλογή θα ακολουθήσει τη μεταφορά που θα κάνεις. 

Είναι φανερό, πως δεν θα πετύχεις να φτιάξεις μια δωρεάν φόρμα επιλογής από την πρώτη στιγμή, ενώ είναι πολύ εύκολο για το ποντίκι σου να παρεκλίνει.  Ευτυχώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα κουμπιά SHIFT και ALT για να προσθέσεις ή να αφαιρέσεις κάτι από μια επιλογή.
Σημειώνεται ότι εάν δε μπορείς να ευθυγραμμίσεις καλά την αρχή και το τέλος της επιλογής lasso το Photoshop θα το τελειώσει ζωγραφίζοντας μια γραμμή από το τέλος στην αρχή σαν crow flies.
 
 

 

 


Παρουσίαση του Adobe Photoshop | Πίνακας Περιεχομένων

Το εργαλείο μαγική ράμβος


 

 

 

 

ΠΑΛΕΤΕΣ

 

Οι παλέτες είναι χρήσιμα συστατικά για το σύνολο των εργαλείων σας. Για παράδειγμα, οι παλέτες σας βοηθούν να καθορίσετε την φύση των εργαλείων σας και να καθορίσετε πως τα εργαλεία θα παρουσιάζονται στην εργαλειοθήκη. Επίσης, βοηθούν να παρουσιάσετε μερικά πιο δύσκολα θέματα, όπως, ο διαχωρισμός και η παραποίηση  σύνθετων χρωμάτων.

Κατά παράβαση, υπάρχουν 3 υποστηριζόμενες παλέτες. Αυτές μπορούν να περιλαμβάνουν 10 παλέτες διαθέσιμες μέσω του παράθυρου που φαίνεται δίπλα και δείχνει μπλέ τελείες. 

Οι κύριες παλέτες είναι διαθέσιμες στις υποστηριζόμενες παλέτες δια μέσου ετικετών, όπως, φαίνεται στην παρακάτω εικόνα.
 
 

[Five Paletes: Info, Colors, Layers, Commands, Brushes]..........[Five Paletes: Info, Colors, Layers, Commands, Brushes]

Όλες οι παλέτες είναι φτιαγμένες από μια μικρή μπάρα με κλειστά κουμπιά, από ένα σύνολο από ετικέτες και μια λίστα για κάθε ετικέτα. Παρόλα αυτά, όλες οι παλέτες έχουν fly-out. Για παράδειγμα: 

[Palette Options: Menu, Title bar, Collapse and Close Buttons, Options]
 
 

Η εργαλειοθήκη

Παρουσίαση του Adobe Photoshop | Πίνακας Περιεχόμενων

Σχεδιάζοντας αντικείμενα στο φόντο

 


 
 
 

 


 

 

Κλωνοποίηση

 

Η αρχή Rubber Stamp πηγάζει κατ'ευθείαν από το πραγματικό περιβάλλον. Η παλέτα επιλογές το κάνει ένα πολύ δυνατό εργαλείο. 

 

Οι επιλογές του Rubber Stamp 

Η διαφορά μεταξύ του ευθύγραμμου και του μη ευθύγραμμου είναι αυτό που πρέπει να θυμάστε. Αναφέρεται στη σχέση μεταξύ του δείκτη και της ένδειξης της επιλογής.
 

Rubber Stamp Options Sample

 

Κλώνος ευθυγραμμισμένος
 

Ο ευθύγραμμος κλώνος επεξεργάζεται την αναφορά των επιλογών. Κινούνται ταυτόχρονα με μια προοδευτική και σταθερή σχέση. Δεν έχει σημασία πόσες φορές το ποντίκι θα ενεργοποιηθεί για να εκτυπώσει μια εικόνα. Η σχέση δεν αλλάζει ποτέ. 

Είναι ένα θαυμάσιο εργαλείο για να καθαρίσεις ένα υπόβαθρο. Είναι πιθανότατα, η πιο γνωστή επιλογή του Rubber Stamp.

Κλώνος μη ευθυγραμμισμένος

Ο μη ευθυγραμμισμένος κλώνος επεξεργάζεται την αναφορά των επιλογών σαν μια διορθωμένη εικόνα. Κάθε στιγμή  το Rubber Stamp είναι ενεργοποιημένο. 
 

 

 

Ξαναεργαζόμαστε με τον ευθυγραμμισμένο κλώνο 

Το να παίρνεις ένα Lint Mark υπόβαθρο είναι απλό. Για να εγκαταστήσουμε ένα κλώνο κρατάμε πατημένο το κουμπί ALT και πατάμε τον δείκτη του Rubber Mark στην επιλεγμένη περιοχή, που περικλείεται από ένα κύκλο.

 

Επέλεξε το μέγεθος του Stamp από την παλέτα  Brushes Palette. Κάνε κλικ στη βούρτσα των 17 pixel.  Η κηλίδα στην άκρη βοηθάει στο απαλό άγγιγμα. 

Brush Size Examples

 

Το διπλό κλίκ στο κελί των επιλογών της βούρτσας ανοίγει το κουτί επιλογών. Κοίτα μέσα στο κουτί αυτό ο ίδιος.. 

 

Retouched Sample

Ξαναεπεξεργαζόμενο σχήμα

Η κλωνοποίηση είναι ασφαλής, γρήγορη και διασκεδαστική

 

Η μη κανονικότητα του background υπόβαθρου που θα δείς σε ένα Τεχνούργημα JPG μέσα σε ένα ομοίωμα δεν χρειάζεται να επεξεργαστεί ξανά. 

 

 

Στιγμιότυπο και αποθήκευση  σχήματος.

Είναι και οι 2 ευθείες διαδικασίες που βασίζονται πάνω στην βασική ιδέα. Τα αποτελέσματα έχουν μεταγλωττιστεί σύμφωνα με τον κλώνο και το πρότυπο, αλλά, μπορεί να είναι πολύ σύνθετα. 

Το να ασχολείσαι με το Snapshot είναι μια επιλογή που δίνεται από την Define Pattern που βρίσκεται κάτω από το μενού Edit 

 

Μια ιμπρεσσιονιστική άποψη 

 

 • Την ιμπρεσσιονιστική άποψη τη βρήκα πολύ ευαίσθητη και πολύ απογοητευτική. Με ενέπνευσε να βρώ άλλες μεθόδους. Η διαδικασία γίνεται ως εξής: 
   

Αντέγραψε το κύριο ομοίωμά σου. Εφάρμοσε τα παρακάτω βήματα για να εργαστείς με το εκτυπωμένο στρώμα. 
 

Τα αντικείμενα ήταν σωστά αλλά πολλές λεπτομέρειες είχαν χαθεί. Έπαιξα με τα σχήματα πάνω στο στρώμα 1 και 2. Τελικώς πρόσθεσα ένα τρίτο στρώμα για περισσότερες λεπτομέρειες. 

Other Methods Sample

 

Το τελικό σχήμα είναι αποτέλεσμα από το συνδυασμό του Filter effects και της σκίασης των Layers.

 

See Layers Sample

Στρώμα 3:
Στρώμα με περισσότερες λεπτομέρειες με 50% σκίαση. 

Στρώμα 2:
Υπάρχον στρώμα με 72% σκίαση 

Στρώμα 1:
Υπόβαθρο / Θετικό στρώμα με 68% σκίαση.
 

 

.


 

 


  

 


 

 

Κανάλια

 

[Channels Tab]

Το Photoshop δημιουργεί κανάλια πληροφοριών χρώματος αυτόματα και όλα τα ομοιώματα του Photoshop είναι ομοιώματα που περιέχουν ένα τουλάχιστον κανάλι. 

 

Τα Bitmap-mode, τα Grayscale ,τα Duotone και τα  Indexed Color ομοιώματα είναι το καθένα από μόνο του ένα απλό κανάλι. Ένα Indexed Color ομοίωμα έχει ένα κανάλι που περιέχει περισσότερα από 256 επίπεδα πυκνότητας. 

 

Χρώμα με δείκτη 

Η παλέτα του Web με τα 256 χρωματά του είναι ένα χρώμα με δείκτη. Περιέχει προβλέψιμο χρώμα στο Web.

 

 

[Image / Mode]

Στυλ χρώματος 

Τα στυλ βρίσκονται κάτω από το αντικείμενο του μενού ομοιώματος. 

Η παράλληψη είναι 8 bits για κάθε κανάλι.Μόνο στο RGB είναι 16 bits για κάθε διαθέσιμο κανάλι.. 
 

 

 

 

 

RGB Color Mode

Ένα RGB ομοίωμα περιέχει 3 κανάλια τα οποία είναι φτιαγμένα από κόκκινο, πράσινο και μπλέ χρώμα, όπως, φαίνεται στο σχήμα παρακάτω. 

 

Το RGB αποδίδει καλύτερα με το μόνιτορ RBG electron guns. Η άμεση απόδοση χρώματος μπορεί να δώσει πολύ ωραίο χρώμα στην οθόνη του μόνιτορ.

Τα επαγγελματικά μόνιτορ είναι ακριβά αλλά μπορούν να σου δώσουν πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα.

RBG

 

CMYK Color Mode

Το CMYK στυλ χρώματος 

Το CMYK είναι σχεδιασμένο για να μετασχηματίζεται καλά μέσα στο περιβάλλον του χρήστη με τα πιάτα τεσσάρων χρωμάτων που διαθέτει και είναι τα εξής:Cyan, Magenta, Yellow και Black. 

 

Διαισθητική αντεπίθεση 

Το CMYK περιέχει 1 κανάλι περισσότερο από το RGB,αλλά έχει μικρότερη γκάμα χρωμάτων. 

Η γκάμα των χρωμάτων του είναι σχεδιασμένη να συναντά το πλησιέστερο χρώμα που χρειάζεται μια διαδικασία εκτύπωσης τεσσάρων χρωμάτων.

 

 

24 Κανάλια 

Εκτός από το ομοίωμα χαρτογράφησης, όλα τα ομοιώματα στο Photoshop μπορούν να έχουν περισσότερα από 24 κανάλια. Αυτά καλούνται με μια λέξη ΚΑΝΑΛΙΑ ΑΛΦΑ. Μερικές φορές το κανάλι άλφα χρησιμοποιείται για να μειώσουμε το μέγεθος του αρχείου. 
 

 

Το εργαλείο κοψίματος
Εισαγωγή στο Adobe Photoshop | Πίνακας Περιεχομένων
Μάσκες

 


 
 
 

 


 

 

Στρώματα

 

Το να έχεις πρόσβαση στα  κανάλια είναι πραγματικά διασκεδαστικό. Το να χρησιμοποιείς τα κανάλια είναι πιο πρωτοποριακό. Επιτρέπουν να κάνεις πιο σύνθετες και πρωτότυπες εργασίες με αρκετή ευκολία και μεγάλη ταχύτητα.

Δεν υπάρχει σχέση ανάμεσα στα στρώματα στις παραδοσιακές γραφικές τέχνες. Το κόψιμο και η επικόλληση, αλλά και η χρήση των φύλλων ανίχνευσης είναι πολύ πρωτοποριακά.

 

Layers Palette Sample

Η Τεχνική χρησιμοποιείται στην δυναμική κίνηση των κελιών και επιβεβαιώνει την δυναμη των στρωμάτων.

Οι σκηνές που χρησιμοποιεί ο Disney δημιουργήθηκαν με την απόθεση πολλών στρωμάτων με καλλιτεχνική εργασία πάνω σε αυτά. 
 
 

Μια εφαρμογή του Photoshop μπορεί εύκολα να γίνει πολύ προσιτή σε εμάς. Κοίταξε στα σχέδια των στρωμάτων που φαίνονται στα αριστερά της οθόνης, όπου φαίνονται όλα τα στρώματα ενός αρχείου psd. 

 

Μια εφαρμογή που χρησιμοποιώ συχνά  αξιοποιεί το υπόβαθρο του στρώματος σε πολύ θετικό βαθμό. Όλη η εργασία έγινε αντιγράφοντας στρώματα πάνω στο υπόβαθρο. 

Μια εξαίρεση μπορεί να είναι οι αυτόματου επιπέδου(Auto Levels)εντολές. Είναι μια εντολή απλού βήματος η οποία ρυθμίζει κατάλληλα τα πιο πολλά φωτογραφικά σχέδια.

 

Η εικόνα που εκτίθεται είναι το μάτι. Πάτησε πάνω της για να κρύψεις το στρώμμα. Το στρώμα γίνεται πιο δύσκολο να διακριθεί και η εικόνα του ματιού έχει εξαφανισθεί.   

Display Icon Sample

 

Το Eνεργό στρώμα ενδείκνυται για την εικόνα βούρτσα. Πάτησε στο κουμπί κλειδώματος του στρώματος. Το στρώμα θα γίνει ορατό αλλά όχι μετατρέψιμο και η εικόνα της βούρτσας θα εξαφανισθεί. 

Η εικόνα δηλώνει τις σταθερές του καναλιού ενός στρώματος. Τα συνδεδεμένα στρώματα μπορούν να συνενώνονται και να μετακινούνται. Στο διπλανό παράδειγμα,το περιεχόμενο του υπόβαθρου συνενώνεται με το χρώμα του υπόβαθρου.

 

Κουμπιά παλέτας τριών στρωμάτων 

 

Layers Buttons Sample

 

 


 

 

 • Δημιουργώντας ένα νέο στρώμα 

Δημιουργούμε ένα νέο στρώμα πατώντας πάνω στην εικόνα "Δημιουργία νέου στρώματος". Επίσης δημιουργώ ένα αντίγραφο του στρώματος σέρνοντάς το μέσα στην εικόνα "Δημιουργία νέου στρώματος".
 

 

Trashcan

 • Διέγραψε το στρώμα σύροντάς το στο εικονίδιο Trashcan.
 • Διέγραψε ένα Active Layer κάνοντας κλικ στο εικονίδιο Trashcan. 

 

 

Μάσκες
Εισαγωγή στο Adobe Photoshop | Πίνακας περιεχομένων
Γέμισμα

 


 
    

 


 

 

Μάσκες 

 

Η μάσκα αποτελεί αλλά και προστατεύει τα μέρη μιας εικόνας. Οι μάσκες κόπηκαν με ένα μαχαίρι X-acto και η διαδικασία ήταν βαρετή και κουραστική. 

 

Selections Sample

Με το Photoshop αυτή η διαδικασία έχει απλοποιηθεί. Φτιάχνω μια απλή ή πολλαπλή επιλογή. Οι επιλογές αυτές επιτρέπουν να προσθέσεις και άλλη επιλογή. Η περιοχή που έχουμε σαν αποτέλεσμα, μετατρέπεται αυτόματα σε μια μάσκα. 

 

Μερικές φορές αυτό το μέσα έξω μπορει να γίνει πολύ μπερδεμένο. Κανένα πρόβλημα. Είναι εύκολο να μετατρέψεις μια μάσκα.(Shift+Ctrl+I). 

Χρησιμοποιώ την μάσκα αποτελέσματος, την μετατρέπω, ή την σώζω για να τη χρησιμοποιήσω αργότερα. Αφαιρώ κάποιες μάσκες ή επιλογές με τα κουμπιά  Ctrl+D. 

Αυτή είναι πιο έυκολη και γρηγορότερη διαδικασία από το να φτιάχνεις μια νέα μάσκα με την παραδοσιακή μέθοδο  X-acto.
 

 

 

Σώζω τις μάσκες στο κανάλι ΑΛΦΑ.  H επιλογή Select > Save Selection ανοίγει το πλαίσιο διαλόγου Save Selection .

 

Save Selections Name Example

Πατώ OK και δέχομαι τα φόντα που έχουν προεπιλεγεί.

.

 

 

Πατώ πάνω στο κουμπί των καναλιών για να δώ το αποτέλεσμα. Το νέο κανάλι δεν είναι ενεργό.

Σημειώνεται ότι το πλαίσιο Display λείπει από την εικόνα μάτι. 

Το σχήμα της μάσκας φαίνεται σαν μια μικρή b/w εικόνα με 4 επίπεδα. 

 

Η εικόνα της μικρής μάσκας δείχνει την ακριβή σιλουέτα μέσα σε μαύρο και άσπρο. 

Ενεργοποιώ την μάσκα πατώντας στο άδειο κουτί επίδειξης. Η εικόνα μάτι υπάρχει και μια κόκκινη μάσκα έγινε ορατή από τον  Stevie (κοίτα το σχήμα από κάτω). 
 

 

Active Mask Example

Το χρώμα της ενεργής μάσκας μοιάζει με παραδοσιακό κόκκινο. Όλα όσα βρίσκονται κάτω από τη μάσκα προστατεύονται. 

Όλες οι αλλαγές στο σχήμα θα προστεθούν σε μια περιοχή που δεν διαθέτει καμιά μάσκα.

 

 

 

Σε αυτό το παράδειγμα, ο τοίχος αποκτά μια μάσκα αλλά η μάσκα μπορεί να τροποποιηθεί.

Σημειώνεται ότι η παλέτα Channels  τώρα δείχνει 2 κανάλια μάσκας και η εικόνα της καινούριας μάσκας απεικονίζεται μέσω της κάλυψης. .

Feather Mask Example

 

 

Κανάλια
Εισαγωγή στο Adobe Photoshop | Πίνακας περιεχομένων
Στρώματα

 


 
 
 


 


 

 

Βέλη και κουμπιά Σελίδα 1

 

Bonus ImageBonus Image
 .......... GIF 2KB .

 

Το βέλος  JPEG έχει περισσότερη "παρουσία" από ένα βέλος  GIF. Αυτό φαίνεται περισσότερο στην τιμή. 
 
 

 

Αυτά τα βέλη είναι κουμπιά και κατασκευάζονται αποκλειστικά για το Photoshop.

 

.


Ξεκινούμε με την κατασκευή καινούριου... (Ctrl + N). 

Δημιούργησε ένα νέο αρχείο.


άλλαξε το φόντο: (Ctrl + K) 

Όπως στο παρακάτω σχήμα:
Bonus Image


Γέμισε το στρώμα του Background με άσπρο χρώμα.

 • Επέλεξε το εισαχθέν στρώμα (Ctrl + A).

Χρησιμοποίησε το "Polygon Lasso Εργαλείο".

 • Γύρισε στο  View > Grid (Ctrl + ").
 • Γύρισε στο  View > Snap και Grid (Shift + Ctrl + ")
 • Επέλεξε το εργαλείο  Polygon Lasso  (L ή L ξανά σε κύκλο). Bonus Image 
 • Ξεκίνα το  Polygon Lasso στο σημείο του βέλους.
 • Πήγαινε σύμφωνα με τους δείκτες του ρολογιού και κάνε κλικ στο σημείο αυτό ξανά.


Bonus ImageBonus Image


Σώσε το σχήμα του βέλους  (Selection > Save Selections...).

 • Κάνε κλικ στο ΟΚ για να δεχθείς τις αλλαγές.
 • Κάνε κλικ στο  Κανάλια για να ανοίξεις την παλέτα. Bonus Image 
 • Κάνε διπλό κλικ στο #4 για να αλλάξεις τηυν ταμπέλα σε  Arrow Mask.
 • Κάνε κλικ στο  RGB Channel στην κορυφή για να φέρεις πίσω το χρώμα της εικόνας.
 • Κάνε κλικ στο κουμπί των στρωμάτων για να επιστρέψεις στα στρώματα.

Σβήσε το πλέγμα  (Ctrl + ").


Κάνε καινούριο στρώμα.Bonus Image

 • άλλαξε την ταμπέλα του νέου στρώματος   Arrow Base
  • Κάνε διπλό κλικ στο  Background και αντέγραψέ το για να ανοίξεις το πλαίσιο διαλόγου Layers Options.
  • Βάλε στο  Arrow Base ένα καινούριο όνομα.

 


 

 


 
   

 

 

Βέλη και Κουμπιά Σελίδα  2 

 

 


Δημιούργησε το Arrow Body Layer

 • "Σύρε" το στρώμα Arrow Base στο εικονίδιο "Create New Layer".
 • Μετέτρεψε την κόπια  Arrow Base με νέα ετικέτα την Arrow Body (διπλό κλικ στο στρώμα Arrow Base για να ανοίξει το πλαίσιο διαλόγου "Layer Options" και μετονόμασε). 

Δημιούργησε το Arrow Body Part.

 • Κάνε Load στην επιλογή Arrow Mask αν χρειαστεί (Select > Load Selections... Arrow Mask).
 • Γέμισε με μαύρο (Edit > Fill > Use: Black).
 • Απενεργοποίησε το σχήμα βέλους (Ctrl+D). 

Προετοιμασία Ανάγλυφου 1: Ρύθμισε τα foreground και background χρώματα.

 • Το βήμα 1 είναι να κάνεις κλικ στο μικρό εικονίδιο  b&w "default color".
 • Το βήμα 2 είναι να κάνεις κλικ στο εικονίδιο  "reverse colors" icon. 

..        Βήμα 1......... Βήμα 2 ......
Bonus ImageBonus Image


Προετοιμασία Ανάγλυφου 2: Καθαρισμός Άκρων.

 • Filter > Blur > Gaussian Blur...
  • Έλεγξε την επιλογή Preview.
  • Το Radius ρύθμισέ το στην τιμή (1.7).

Εφαρμογή Ανάγλυφου: στο Arrow Body

 • Επέλεξε το στρώμα Arrow Body αν χρειαστεί.
 • Εφάρμοσε το Emboss Filter (Filter > Style > Emboss...).
  • Έλεγξε την επιλογή Preview.
  • Το Angel στην τιμή (141 βαθμούς).
  • Το Height στην τιμή (7 pixels).
  • Το Amount στην τιμή (132%).

Δημιουργία του Final Colorized Layer.

 • Δημιούργησε ένα νέο στρώμα πάνω από το Arrow Body.
  • Επέλεξε το στρώμα Arrow Body.
  • Κάνε κλικ στο εικονίδιο "Create New Layer".
  • Μετονόμασε το νέο στρώμα με Colorized 40%
 • Κάνε Load στην επιλογή επιλογή Arrow Mask (Select > Load Selection > Arrow Mask). 
 • Μετέτρεψε τη Mask πριν να χρωματίσεις.
  • Περιόρισε τη μάσκα τη mask (Select > Modify > Contract... στο 1).
  • ''Απάλυνε'' το άκρο (Select > Feather... στο 1).
  • Γέμισε τη mask με 50% γκρι (Edit > Fill > 50% γκρι από τη λίστα).
 • Χρωμάτισε το Arrow (Image > Adjust > Hue/Saturation...).
  • Έλεγξε την επιλογή Colorize
  • Η Hue (Απόχρωση) στην τιμή (-140).
  • H Lightness (Φωτεινότητα) στην τιμή (+20).
 • Ολοκλήρωσε τη διαδικασία ρυθμίζοντας το "Layer Opacity"στο 40%.

Πρόσθεσε τα Dimensional Text Layers.

 • Απενεργοποίησε την επιλογή Colorized Arrow (Ctrl+D). 
 • Δημιούργησε ένα νέο στρώμα πάνω από το Colorized Arrow στρώμα κάνοντας κλικ στο εικονίδιο "Create New Layer". 
 • Μετονόμασε το στρώμα Black Text Face.
 • Ρύθμισε τα χρώματα του Toolbox στο default 
 • Επέλεξε το Text tool. Επέλεξέ το από το Toolbox (πάτα το κουμπί "T").
 • Άνοιξε το πλαίσιο διαλόγου "Type Tool" 
 • Γέμισε με χρώμα.
 • Κάνε Θαμπό το κείμενο (Ctrl+arrow keys). Bonus Image 
 • Κάνε διπλό κλικ στο στρώμα κειμένου (σύρε το στρώμα κειμένου στο εικονίδιο "Create New Layer").
 • Μετονόμασε το στρώμα White Text Highlight.
 • "Σύρε" το στρώμα Highlight  κάτω από το Text Face. 
 • Θάμπωσε το Highlight κάτω και δεξιά κάνοντας ένα κλικ τη φορά.
 • Χρωμάτισε το Highlight σε άσπρο (δες το Colorized Layer παρακάτω).
  Bonus Image
 • Η Layers Palette πρέπει να μοιάζει με το παράκατω δείγμα. 
  Bonus Image

Βέλη και κουμπιά σελίδα 1
Εισαγωγή στο  Adobe Photoshop | Πίνακας περιεχομένων

 


 
  

 


 

 

ΠΛΑΓΙΟ ΜΕΡΟΣ 1 

 

Bonus Image

Corel Clip Art

 

Bonus Image

Custom Frame


ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 

 

Μέρος I:Υπάρχουσα σελίδα  

 • Κάνε αλλαγές στο φόντο που προτιμάς. Δημιουργία νέου αρχείου και αλλαγή ομοιώματος. Κοίτα τα  απαιτούμενα φόντα και τις λεπτομέριές τους. Δημιούργησε και σώσε 5 μάσκες. 

 

Μέρος II:Επόμενη σελίδα  

 • Χρησιμοποίησε μάσκες για να αποκόψεις κάποια μέρη. Πρόσθεσε εφέ: Εφάρμοσε επιφάνειες και φωτεινά αντικείμενα. Τελικός εμπλουτισμός: Στρίψιμο και επεξεργασία. Τελικό χρώμα αναστροφής και ελλάσων διόρθωση. 

Κάνε αλλαγές στις υπάρχουσες εφαρμογές 

  • άνοιξε τις προτιμήσεις. (Αρχεία > Προτιμήσεις). 
   Κεφάλαια και χάρακες: Αντιγράφω το δείγμα του φόντου

Bonus Image

  • Καθοδήγηση και Πλέγμα συντεταγμένων: Κάνε αλλαγές στις υπάρχουσες εφαρμογές
   Bonus Image

 1. Δημιουργία νέου αρχείου και αλλαγή του ομοιώματος 


Δημιούργησε ένα νέο αρχείο Photoshop.
Name:.......... Bevel Test. Width:.......... 252 pixel. Height:........ 198 pixel. Resolution:.. 72 pixel/inch. Mode:.......... RGB Color. Contents:..... White 

άνοιξε την εφαρμογή της επιλογής σου.(File > Open...). 
 

 1. Ανέπτυξε την εφαρμογή στο τέστ Bevel
  • Επέλεξε το εργαλείο  Crop Tool από την εργαλειοθήκη 
  • Γύρνα στις πληροφορίες εργαλείων(Windows > Show Info). 
  • Χρησιμοποίησε τις πληροφορίες των εργαλείων για να τραβήξεις το Crop Mark έξω στο W: 252 και H: 198
  • Μετακίνησε το Crop Mark στην επιλεγμένη θέση(πατώ,σέρνω,αφήνω). 

Κοίτα τις απαιτούμενες επιλογές

Bonus Image

Bonus Image

 

 1. Σύγκρινε το δικό σου Bevel Test με το σχήμα,παρακάτω.
  • Οι κίτρινες γραμμές του πλέγματος είναι προτιμότερες για φόντο.

Bonus ImageBonus Image

 1. Τράβηξε τις κόκκινες γραμμές, χρησιμοποιώντας σαν οδηγό το παραπάνω σχήμα.
  • Κάνε κλικ και κράτησε τον δρομέα στον αριστερό χάρακα.
  • Σείρε τον δρομέα του ποντικιού μέσα στη οθόνη.
  • Όταν ο δρομέας καθαρίσει τον χάρακα,μια κόκκινη,ορθογώνια γραμμή θα ακολουθεί τον δρομέα.
  • Η κόκκινη γραμμή θα αρπάξει την κίτρινη γραμμή.
  • άφησε το ποντίκι στην πρώτη γραμμή πλέγμα. 
  • Τράβηξε την δεύτερη γραμμή από τον χάρακα.
  • άστον να αρπάξει τη δεύτερη γραμμή και άφησε το ποντίκι.
  • Τράβηξε δύο ακόμη ορθογώνιες γραμμές και τοποθέτησέ τες στην δεξιά μεριά,αντικαθιστώντας το υπόδειγμα που φαίνεται παρακάτω. 
  • Τράβηξε τις οριζόντιες γραμμές από τον χάρακα που βρίσκεται στην κορυφή.
  • Τοποθέτησε όλες τις οριζόντιες γραμμές,όπως,φαίνεται ,παρακάτω.
  • Αφαίρεσε τον χάρακα. (View > Hide Ruler). 
  • Αφαίρεσε την γραμμή. (View > Hide Grid). 


Bonus ImageBonus Image


Δημιούργησε και σώσε  Mάσκες

(L ή κύκλος με το L) Bonus Image

 

 1. Χρησιμοποίησε το εργαλείο "Polygon Lasso"για να φτιάξεις τα μέρη της μάσκας..
  • Πρόσοψη πλαισίου μάσκας.
  • Αριστερή κλίση μάσκας.
  • Κλίση κορυφής μάσκας..
  • Δεξιά κλίση μάσκας..
  • Κάτω κλίση μάσκας..
 2. Χρησιμοποίησε τα  "A εώς το H" για να αρπάξεις το υπόδειγμα που φαίνεται παραπάνω και για να μορφοποιήσεις τα σχήματα.
  Bonus ImageBonus Image

 


3D Κουμπιά
Εισαγωγή στο Adobe Photoshop | Πίνακας περιεχομένων
Πλάγιο μέρος 2

 


 
   

 


 

 

Πλάγιο Μέρος 2 

 

 

 

 


·  Χρησιμοποίησε τις  Mάσκες για να κόψεις τα τμήματα. 


1.Προετοιμασία: Δημιούργησε τα 5 μέρη  στρωμάτων

Bonus ImageBonus Image

  • Highlight Art Layer. Σύρε το στο εικονίδιο "Create New Layers" πέντε φορές. Ξαναβάλε ετικέτα στα νέα στρώματα όπως φαίνεται παραπάνω. 
  • Κάνε Load τη μάσκα Frame Face μέσα στο στρώμα Frame Face. 
   Επέλεξε το στρώμα Frame Face. άνοιξε το κουτί της μάσκας διαλόγου (Select > Load Selection...). Επέλεξε το Frame Face από τη κάτω λίστα. Η Frame Face μάσκα θα εμφανιστεί στην εικόνα όπως φαίνεται παρακάτω.

Bonus Image

  • Η εικόνα δείγμα παρακάτω έχει φωτιστεί με εμπλουτισμένη ορατότητα από τη γραμμή Selection. Κόψε τη μη προστατευμένη περιοχή πατώντας το πλήκτο "Delete".  Το αποτέλεσμα φαίνεται παρακάτω και αυτή η εικόνα δεν έχει φωτιστεί.
   Bonus Image

Πρόσθεσε Εφε: Δήλωση επιφάνειας και χειρισμός φωτεινότητας 
 

   • Μείωση του κοντράστ 
    Σβήνω τη μάσκα (Ctrl + D). Μείωση
    του κοντράστ(Image > Adjust > Brightness/Contrast...) 
    Ρύθμιση κοντράστ (-75). 
     
   • Πρόσθεσε Χαρακτήρα 
    Πρόσθεση ήχου ( Φίλτρο, > Θόρυβος > Πρόσθεση Ήχου...). 
    Ρύθμιση ήχου επίπεδο (25). Δήλωση επιλεγμένης κατανομής
     
  • Το αποτέλεσμα από τα παρακάτω δύο βήματα
   Bonus Image
   • Πρόσθεσε κινούμενο χρώμα 
    Χρωματίζω (Image > Adjust > Hue/Saturation...). 
    Έλεγξε την επιλεγμένη Επισκόπηση. Ρύθμισε τη χροιά του μπλε στο (149). Ρύθμισε τη χρωματική καθαρότητα (Saturation) στο (81%). Ρύθμισε τη φωτεινότητα πιο ψηλά (+22). 
     
  • Το αποτέλεσμα του παρακάτω χρώματος.
   Bonus Image

Τα εναπομείναντα μέρη μπορούν να δημιουργηθούν ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα.  Ξεκίνα με το βήμα νούμερο 2 Use Masks To Cut Out Parts.  Απλά άλλαξε το τμήμα του στρώματος και το τμήμα μάσκα.  Κάνε το Top Bevel στη συνέχεια. 

Δεν υπάρχει κάποιο επιπλέον βήμα που να είναι απαραίτητο, έτσι πάμε στα τμήματα παρακάτω: 
 

Η Πάνω Πλάγια Επιφάνεια είναι σε σκούρη σκιά, άρα πρέπει να μαυρισθεί. (Image > Adjust > Brightness/Contrast...). 
Έλεγξε την επιλεγμένη Επισκόπηση . Ρύθμιση της Brightness στο (-80). 
 

Το τμήμα. Της Πλάγιας Επιφάνειας
 

Η αριστερή Πλάγια Επιφάνεια  είναι επίσης σκιασμένη αλλά όχι τόσο μαύρη (Image > Adjust > Brightness/Contrast...). 
Έλεγξε την επιλεγμένη Επισκόπηση. Ρύθμιση της Brightness (-40). 
 

Η δεξιά Πλάγια Επιφάνεια είναι ένα highlight, άρα πρέπει να φωτιστεί (Image > Adjust > Brightness/Contrast...). 
Έλεγξε την επιλεγμένη Επισκόπηση. Ρύθμιση της Brightness (+50). 
 

Η αριστερή Πλάγια Επιφάνεια και η δεξιά Πλάγια Επιφάνεια

Bonus Image
Το κουμπί της Bevel είναι το κύριο highlight, επομένως είναι και το φωτεινότερο (Image > Adjust > Brightness/Contrast...). 
Έλεγξε την επιλεγμένη Επισκόπηση. Ρύθμιση της Brightness (+85). 
 

Το τμήμα. Της Πλάγιας Επιφάνειας

Bonus Image


Τελικός εμπλουτισμός και επεξεργασία 

Ρύθμισε τα καινούργια πλαίσια. 

Η μέθοδος που επέλεξα ήταν για να ελαττώσει τις ρυθμίσεις του Layers Opacity στο 75% για όλα τα πέντε μέρη των στρωμάτων.  Θα μπορούσα να είχα μειώσει το κοντράστ αλλά το αποτέλεσμα δεν θα ήταν τόσο καλλιτεχνικό. 

................ Η εικόνα με πιο διακριτικό πλαίσιο

Bonus Image

Επαναεπεξεργασία: Χρησιμοποίησε το "Burn Tool" 

Το "Burn Tool" είναι μέρος μιας πανίσχυρης τριάδας (Burn, Dodge, and Sponge) μέσα στη ρύθμιση Toning Tool..  Το πλήκτρο "o" θα διαλέξει ή θα κυκλώσει τις 3 επιλογές εργαλείων απόχρωσης.  Είναι τόσο διαισθητικά για φωτογράφους συνηθισμένους σε σκούρες εργασίες. 

Η απορρόφηση Sponge δουλεύει σαν ένα πολυκοντραστικό φίλτρο.  Μπορεί να προσθέσει ή να μειώσει σε πολύ περιορισμένες περιοχές.  Μπορείς κυριολεκτικά να παραμερίσεις και να ¨κάψεις¨ διαφορετικούς βαθμούς κοντράστ μέσα σε μια εικόνα. 

Για τους μη φωτογράφους, όπως εσύ, απλά προσπάθησέ το.  Δουλεύει θαυμάσια.  Για την επαναεπεξεργασία χρησιμοποίησε το "Burn Tool" με τις ρυθμίσεις να προσφέρονται στο παρακάτω πλαίσιο. 

Bonus ImageBonus Image
..... 

 • Η πλαισιωμένη εικόνα παρακάτω έχει ήδη ξαναεπεξεργαστεί.  Το παρακάτω πλαίσιο δείχνει το πρόβλημα της φωτεινότητας. 


Ενεργοποίησε το δεξί στρώμα Bevel. ¨Κάψε¨ το κουμπί της γωνιακής περιοχής με ρύθμιση στο 50%. Τα κόκκινα σημάδια στο κέντρο του πλαισίου δείχνει τις 3 καμένες περιοχές.

........................ 
Bonus ImageBonus ImageBonus Image


The Final Tweak: Minor color and contrast correction. 

Bonus ImageBonus Image
................... 

 • Εμπλούτισε την ισορροπία χρωμάτων μέσα στο Art Layer (Image > Adjust > Color Balance...). 


Επέλεξε μέσες απόχρώσεις. Κυανό (+19). Magenta (δεν αλλάζει). Κίτρινο (-7) 

άλλαξε τη φωτεινότητα και το κοντράστ μέσα στο Art Layer (Image > Adjust > Brightness/Contrast...). 

Φωτεινότητα στο +7 Κοντράστ στο +8
 


 


Πλάγιο μέρος 1
Εισαγωγή στο Adobe Photoshop | Πίνακας περιεχομένων
Βέλη και κουμπιά σελίδα 1