Ο πλανήτης  Ουρανός είναι «υπεύθυνος» για θαλάσσιους σεισμούs

Ernest Gill | Hamburg, Γερμανία

 

30 Μαρτίου 2005 03:09

Ο Ουρανός μπορεί να είναι υπεύθυνος για τους πρόσφατους Ασιατικούς καταστροφικούς θαλάσσιους σεισμούς, γιατί είναι ασυνήθιστα  κοντά στη Γη. Ο πλανήτης αυτός διαθέτει ένα τετραπολικό μαγνητικό πεδίο που δρα σαν μια «τεράστια ηλεκτρική σκούπα». Αυτό που συμβαίνει είναι το μαγνητικό αυτό πεδίο να ρουφάει τις τεκτονικές γήϊνες πλάκες αλλάζοντας τους θέση!

This magnetic pull is strongest along the Earth's equator because the tropics are marginally closer to Uranus than the poles are.

Η μαγνητική έλξη είναι ισχυρότερη κατά μήκος του Ισημερινού της Γης εξαιτίας της συγκριτικής εγγύτητας του Ισημερινού σε σχέση με τους  πόλους. Οι μαγνητικές δυνάμεις «είναι αρκετά ισχυρές ώστε να έλξουν ηλεκτρικά φορτισμένα σωματίδια σκόνης», που με τη σειρά του μπορεί να διαταράξει την  γήϊνη λιθόσφαιρα και να προκαλέσει θαλάσσιους σεισμούς και παλιρροιακά κύματα.

 Ο λόγος της αύξησης αυτών των κυμάτων τον τελευταίο καιρό είναι η μείωση της απόστασης Γης-Ουρανού από την συνηθισμένη των 3,14-δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων, σε  2,59 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα.

Θα μείνει σε αυτή την απόσταση μέχρι το 2012, οπότε μπορούμε να περιμένουμε τα επόμενα χρόνια αρκετές παρόμοιες εκδηλώσεις του πλανήτη.

"Με τους 11 δακτυλίους του και τους 18 δορυφόρους του, ο Ουρανός είναι πράγματι διαφορετικός από οτιδήποτε άλλο στο Ηλιακό μας σύστημα," λέει ο Edward Stone, επιστήμονας του προγράμματος Voyager από το 1972.


Ο Voyager 2 ανακάλυψε άλλους 5 δορυφόρους του Ουρανού. Τα στοιχεία έδειξαν ότι ο πλανήτης  περιστρέφεται σε 17 ώρες και 14 λεπτά και ένα ιδιαίτερα ισχυρό μαγνητικό πεδίοl.

Επειδή ο άξονας του Ουρανού έχει κλίση σε ορθή γωνία σε σχέση με τους υπόλοιπους πλανήτες, οι δακτύλιοι του είναι σε γωνία 90 μοιρών με την τροχιά του γύρω από τον Ήλιο.