Ο ανθρώπινος χάρτης γονιδιώματος, ο θάνατος της γενετικής αιτιοκρατίας και πέρα <>

Mae-Wan Ho, ίδρυμα επιστήμης στην κοινωνία <>

Ο πλήρης ανθρώπινος χάρτης γονιδιώματος αναγγέλθηκε αμέσως πριν από την ημέρα του Βαλεντίνου [ 1 ]. Αλλά ήταν ένα κατώτατο όριο για τους υπερασπιστές, παρά την πολλή προσπάθεια να διατηρηθεί η διαφημιστική εκστρατεία. Οι επιστήμονες δήλωσαν «έκπληκτοι». Το "βιβλίο της ζωής" προκύπτει να έχει μόνο 30.000 γονίδια. Craig Venter, του οποίου η επιχείρηση Celera συναγωνίστηκε τη χρηματοδοτούμενη από το δημόσιο κοινοπραξία αλληλουχίας μέχρι τέλους, ήταν ο μοναδικός που διάβασε τις επιπτώσεις σωστά. Ο αριθμός γονιδίων είναι πολύ λιγότερος από τον απαιτουμένο για να υποστηρίξει τις υπερβολικές αξιώσεις καθ' όλη τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας ότι τα μεμονωμένα γονίδια όχι μόνο καθορίζουν πώς οι οργανισμοί μας κατασκευάζονται, από ποιες ασθένειες πάσχουμε, αλλά και τα πρότυπα συμπεριφοράς μας, τη διανοητική δυνατότητα, τη σεξουαλικές προτίμηση και την εγκληματικότητά μας.

 

Γεγονότα της ζωής [ 2 ] 

.     το ανθρώπινο γονιδίωμα έχει περίπου 30.000 γονίδια, δυό φορές περισσότερο από μια φρουτόμυγα και 10.000 περισσότερο από απλό σκουλήκι.

·             υπάρχουν μόνο 300 μοναδικά γονίδια στον άνθρωπο (γονιδίωμα), τα οποία δεν είναι στο ποντίκι.

·             σαράντα τοις εκατό των γονιδίων είναι προηγουμένως άγνωστα.

·     113 γονίδια έχουν μεταφερθεί στο ανθρώπινο γονιδίωμα από τα βακτηρίδια.

·     δεν υπάρχει καμία γενετική βάση για τη φυλή, άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μοιράζονται το 99,9% του DNA τους.

·     η πλήρης «ακολουθία» έχει ακόμα με τα χάσματα.

·     το ψάρι fugu έχει το πιό συνοπτικό γονιδίωμα,Δεν έχει «άχρηστο» DNA .

·             Περισσότερο από 95% του ανθρώπινου γονιδιώματος είναι «άχρηστο» DNA .

·     οι περιοχές κωδικοποίησης για τις πρωτεΐνες καταλαμβάνουν μόνο 1,1% του ανθρώπινου γονιδιώματος.

·             Περίπου 50% του ανθρώπινου γονιδιώματος είναι προιοικές ακολουθίες και μετατρέψιμα στοιχεία, πολλά με το αντίστροφο τρανσκτριπτάση.

·     Ένα από το πιο κοινό μετατρέψιμο στοιχείο, Alu, τείνει να συγκεντρωθεί όπου υπάρχουν γονίδια.

·     Τα χρωμοσώματα ποικίλλουν ευρέως στον αριθμό γονιδίων που περιέχουν.

·     οι περισσότερες μεταλλαγές εμφανίζονται στα αρσενικά.

·             υπάρχουν 250.000 πρωτεϊ'νες που γίνονται από τα 30.000 γονίδια.

·     το σκυλί είναι 85% ίδιο με έναν άνθρωπο από την άποψη της γενετικής ακολουθίας και πολλές από τις 380 κληρονομημένες ασθένειες στα σκυλιά είναι παρόμοιες με εκείνους στους ανθρώπους.

·             υπάρχουν περισσότερες από τέσσερα εκατομμύριο γενετικές διαφορές μεταξύ των ανθρώπων που βρέθηκαν μέχρι τώρα.

·           1.778 γονίδια έχουν προσδιοριστεί με  ασθένειες μέχρι τώρα, από το άσθμα μέχρι το Alzheime.r

Απλά δεν έχουμε αρκετά γονίδια ώστε αυτή η ιδέα της βιολογικής αιτιοκρατίας να είναι σωστή, είπε ο Venter, η θαυμάσια ποικιλομορφία των ανθρώπινων ειδών δεν συνδέεται στενά στο γενετικό κώδικά μας. Τα περιβάλλοντά μας είναι κρίσιμα. "Πολλοί από εμάς έχουν πει τα ίδια, δεκαετίες προτού να  συλληφθεί  η ιδέα για το ανθρώπινο πρόγραμμα γονιδιώματος. 

Ο John Sulston, επικεφαλής του κέντρου Sanger στο Καίμπριτζ στη δημόσια κοινοπραξία, προσπαθεί να σώσει την κατάσταση με το να απευθυνθεί στα «εκτελεστικά» γονίδια «που  κάνουν την εργασία της πολύ περίπλοκης διαχείρισης». "Το τι κάνουμε είναι να αυξήσουμε την ποικιλία και την οξύνοια των γονιδίων που ελέγχουν άλλα γονίδια." [ 2 ] Αλλά αυτό μας οδηγεί μόνο στην άπειρη παλινδρόμηση του να πρέπει να θεσμοθετήσουμε  γονίδια που ελέγχουν τα γονίδια που ελέγχουν ακόμα άλλα γονίδια. Αυτό που ο Sulston έπρεπε να έχει προσθέσει, στο τέλος της πρότασής του, είναι η φράση "που αποκρίνονται στο περιβάλλον". Η γενετική αιτιοκρατία είναι νεκρή, και ήταν νεκρή τουλάχιστον εδώ και σχεδόν  είκοσι έτη [ 3 ].

Χειρότερα ακόμα, "η χαρτογράφηση του γονιδιώματος θα μπορούσε να είναι διαδρομή στην καταστροφή", είναι οι τίτλοι ενός άλλου εγγράφου [ 4 ]. Ο ενθουσιασμός στη βιομηχανία φαρμάκων θα μπορούσε να είναι βραχύβιος, σύμφωνα με μια έκθεση που συντάχθηκε από τους αδελφούς Lehman επιχειρήσεων επένδυσης και McKinsey. Το ανθρώπινο πρόγραμμα γονιδιώματος θα μπορούσε να είναι πάρα πολύ μεγάλο για το Biotech και τις φαρμακοβιομηχανίες για να το χειριστούν, και θα μπορούσε να οδηγήσει τη βιομηχανία σε πτώχευση. Η "υπερφόρτωση πληροφοριών" θα κοστίσει πολύ περισσότερο από προηγουμένως το αναμενόμενο. Η έκθεση επισύρει την προσοχή στις συνεντεύξεις με τους εμπειρογνώμονες σε όλη τη βιομηχανία, και ολοκληρώνει, "ίσως η πιο εκπληκτική και εξαναγκαστική ανακάλυψη είναι ότι, στην πραγματικότητα, η Γονιδιακή απειλεί να αυξήσει όχι μόνο τις δαπάνες σχετικής έρευνας και ανάπτυξης , αλλά και το  μέσο κόστος ανά νέο φάρμακο."

            Έχω αναφερθεί στην ανθρώπινη Γονιδιακήs ως "επιστημονική και οικονομική μαύρη τρύπα που καταπίνει  όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους χωρίς οποιαδήποτε επιστροφή είτε στους επενδυτές είτε στη βελτίωση της υγείας των εθνών"[5 ]. Τώρα που "έχει σκάσει η φούσκα",  είναι χρόνος περισυλλογής και να ξανασκεφτεί σοβαρά η υγειονομική περίθαλψη.

Το πρόγραμμα για να τοποθετηθεί διαδοχικά  ολόκληρο το ανθρώπινο γονιδίωμα έχει κοστίσει το δημόσιο $3 δισεκατομμύρια στις ΗΠΑ και  εκατοντάδες  εκατομμυρίων  λιρών στο UK  Τώρα, οι επιστήμονες μας λένε αυτό είναι ακριβώς το τέλος της αρχής, και πολύ περισσότερα χρήματα απαιτούνται προτού να μπορέσουν τα αγαθά να παραδοθούν από την άποψη των θαυματουργικών θεραπειών καρκίνου , της εξόντωσης της ασθένειας, της γενετικής αύξησης, της θεραπείας γονιδίων, της εξατομικευμένης ιατρικής και μιας συνταγής του τρόπου ζωής βασισμένης στο γενετικό makeup μας. Πράγματι, η βρετανική κυβέρνηση επενδύει τουλάχιστον £2.5 δισεκατομμύριο κατά τη διάρκεια των επόμενων πέντε ετών σε ανθρώπινη Γονιδιακή,  σε μια ασύνετη προσπάθεια να προσδιοριστούν όλα τα γονίδια που προδιαθέτουν το βρετανικό πληθυσμό στην ασθένεια [ 6 ]. Αυτό, σε μία εποχή που η εθνική υγεία μας είναι σε οικονομική κρίση και η έρευνα και η ανάπτυξη άλλων πτυχών της υγειονομικής περίθαλψης έχει παραμεληθεί σοβαρά.

Αλλά ακόμα κι αν τα αγαθά μπορούν να παραδοθούν ενάντια σε όλες τις πιθανότητες, θα είναι πέρα από τα μέσα του μέσου φορολογούμενου επειδή οι ιδιωτικές επιχειρήσεις πασσαλώνουν επιθετικά έξω τις αξιώσεις τους στο γονιδίωμά μας. Ο ρυθμός της κατοχύρωσης με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας γονιδίων έχει επιταχύνει σε έναν παροξυσμό. Οι εφαρμογές για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας στις ΗΠΑ έχουν πάει από ετήσια 150.000 προς το τέλος της δεκαετίας του '80 σε 275.000 σήμερα. Τον Οκτώβριο πέρυσι, υπήρξαν αιτήσεις διπλώματος ευρεσιτεχνίας σε 126.672 ανθρώπινες ακολουθίες γονιδίων. Μέχρι τον τον Φεβρ. του 2001, υπάρχουν 175.624, ένα άλμα 38% [ 7 ]. Οι ΗΠΑ έχουν χορηγήσει τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας για τα εκατομμύρια SNPs (ενιαίοι πολυμορφισμοί νουκλεοτίδας) και των τεμαχίων γονιδίων για τα οποία οι λειτουργίες είναι άγνωστες προτού να σφίγξει τους νόμους διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας τον Δεκέμβριο του 1999. Το ανθρώπινο γονιδίωμα καλύπτεται ήδη με τις δωδεκάδες των χρόνων περισσότερα διπλώματα ευρεσιτεχνίας από υπάρχουν γονίδια, επειδή τα πολλαπλάσια διπλώματα ευρεσιτεχνίας χορηγούνται πέρα από το ίδιο τέντωμα του DNA. Τέτοια διπλώματα ευρεσιτεχνίας διαστρεβλώνουν σοβαρά την υγειονομική περίθαλψη και πνίγουν επιστημονική την έρευνα και την καινοτομία [ 8 ].

Ανάμεσα στα ανθρώπινα γονίδια και τις γραμμές κυττάρων που κατοχυρώνονται με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και που πωλούνται από τις εταιρίες είναι εκείνα που κλέβονται από τους γηγενείς λαούς κάτω από την πρόφαση της παροχής  ιατρικής φροντίδας, αλλά και τη χρήση καταπίεσης. Οι βάσεις δεδομένων DNA ολόκληρων πληθυσμών όπως εκείνοι της Ισλανδίας και του Τόγκα έχουν πωληθεί στις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Η σουηδική κυβέρνηση είναι στη διαπραγμάτευση με μια άλλη επιχείρηση για την «ηθική» ανάληψη  της βάσης δεδομένων πληθυσμών της, και η βρετανική κυβέρνηση προγραμματίζει να καθιερώσει μια δική της. 

Περίπου 740 κατοχυρωμένες με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας δοκιμές γονιδίων είναι ήδη στην αγορά, και εκατοντάδες ακόμα στις σωληνώσεις. Για τις περιπτώσεις όπου τέτοιες δοκιμές μπορούν να βοηθήσουν να εντοπίσουν και να θεραπεύσουν τους ασθενείς, οι υπερβολικές αμοιβές αδειών τους έχουν αποτρέψει από τη χρησιμοποίηση. Αφ' ετέρου, οι υγιείς άνθρωποι που εξετάζονται και αποδεικνύονται θετικοί, αποκλείονται από  την ασφάλεια απασχόλησης και υγείας. Οι ασφαλιστικές εταιρείες στο Ηνωμένο Βασίλειο (UK) μπορούν τώρα να απαιτήσουν από τα άτομα  να αποκαλύψουν τα αποτελέσματα των γενετικών δοκιμών. Συγχρόνως, οι προγενέθλιες και διαγνώσεις προ-εμφύτευσης αποβάλλουν τα ανθρώπινα έμβρυα και τα έμβρυα που φέρουν  γονίδια που θεωρούνται ότι τα προδιαθέτουν στον καρκίνο ως ενηλίκους.

Οι κυβερνήσεις στρέφουν τα μεγάλα χρηματικά ποσά των φόρων στην έρευνα ανθρώπινου γονιδιώματος κάτι που ωφελεί τις εταιρίες. Αυτό είναι η πραγματική καταστροφή για τη δημόσια υγεία. Γιατί έχει στενέψει τις επιλογές για την υγειονομική περίθαλψη και έχει αποκλείσει άλλες ελπιδοφόρες προσεγγίσεις. Είναι επίσης μια σημαντική απόσπαση της προσοχής από τις πραγματικές αιτίες της κακής υγείας, οι οποίες είναι συντριπτικά περιβαλλοντικές και κοινωνικές, το οποίο θα καταλήξει στη περιθωριοποίηση και στο να καταστήσει θύματα εκείνους που έχουν πιο πολύ ανάγκη από περίθαλψη και επεξεργασία.

Πολύ πριν μας πουν ότι  δεν υπάρχουν αρκετά γονίδια για να υποστηρίξουν τη γενετική αιτιοκρατική άποψη, πολλοί επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει καμία απλοϊκή εξήγηση για τις ασθένειες από την άποψη των μοναδικών γονιδίων, επειδή η δράση κάθε γονιδίου τροποποιείται και επηρεάζεται από πολλά άλλα γονίδια. Η σύνδεση μεταξύ των γονιδίων και της ασθένειας γίνεται ακόμα πιό αδύναμη όταν αναφέρεται σε όρους όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης, η σχιζοφρένια, η νοημοσύνη, η κατάχρηση οινοπνεύματος και η εγκληματική συμπεριφορά, όπου οι περιβαλλοντικοί και κοινωνικοί παράγοντες υπερισχύουν όλο και περισσότερο.

Υπάρχουν εκατοντάδες των παραλλαγών σε κάθε ένα από τα 30.000 γονίδια στο γονιδίωμα.  Ο Craig Venter Celera έχει προσδιορίσει πάνω από 4 εκατομμύριο ενιαίους πολυμορφισμούς νουκλεοτίδας, ή τις παραλλαγές– SNP των γονιδίων που διαφέρουν κατά μια  βάση. Κάθε πρόσωπο είναι γενετικά μοναδικό, εκτός από τους μονογενείς δίδυμους στην αρχή της ανάπτυξης, προτού να μπορέσουν να συσσωρεύσουν τις γενετικές μεταλλαγές ανεξάρτητα. Είναι αδύνατο, σε γενικές γραμμές, να δοθεί η πρόγνωση για οποιαδήποτε ασθένεια για ένα άτομο, να προβλέψει πόσο μάλλον τον τρόπο ζωής του/της βασισμένο στο γενετικό makeup του ατόμου [ 5].

Μια περισσότερο από δεκαετία σωματικής «θεραπείας γονιδίων» δεν έχει συναντήσει την επιτυχία. Αντίθετα, έχουν υπάρξει θάνατοι και πολυάριθμα δυσμενή γεγονότα, οι αιτίες των οποίων παραμένουν κατά ένα μεγάλο μέρος άγνωστες. Πολλοί κίνδυνοι είναι ήδη εμφανείς από τα υπάρχοντα επιστημονικά συμπεράσματα. Αυτοί περιλαμβάνουν τις  ανοσολογικές αντιδράσεις στα κατασκευάσματα της GM και τη δημιουργία  νέων ιών λόγω του ανασυνδυασμού μεταξύ των τεχνητών διανυσμάτων θεραπείας γονιδίων και των κοιμισμένων ιών στο γονιδίωμα. 

Εντούτοις, οι  γενετικά προσδιοριστές αψίδων (arch genetic determinists) και άλλοι εξέχοντες επιστήμονες καθώς επίσης και οι «βιοηθικολόγοι» υποστηρίζουν την ανθρώπινη θεραπεία γονιδίων βακτηριδιακής γραμμής(germline) και την ανθρώπινη κλωνοποίηση. Βλέπουν ότι η δημιουργία μιας γονίδιο-πλούσιας κατηγορίας ανθρώπινων όντων είναι αναπόφευκτη εξαιτίας της ελεύθερης βασιλείας της παγκόσμιας αγοράς. Οι πλούσιοι θα πληρώσουν για να ενισχύσουν γενετικά τους απογόνους τους, με τον ίδιο τρόπο που θα πληρώσουν για την ακριβή ιδιωτική εκπαίδευση. Συνεπώς, θα υπάρξει ένας γενετικά αδικημένος πληθυσμός - παιδιά των φτωχών - που θα γίνουν τελικά ένα χωριστό, κατώτερο είδος. Η κοινωνική αδικία μπορεί με αυτόν τον τρόπο να μεταφραστεί στη γενετική αδικία και  αντίστροφα. Ευτυχώς, αυτή η γενετική φαντασία του αιτιοκράτη δεν θα  περάσει ποτέ. Δυστυχώς, τροφοδοτεί την αναβίωση της ευγονικής και της γενετικής διάκρισης, που δίνει τα ηνία στις χειρότερες προκαταλήψεις της κοινωνίας μας.

Η κλωνοποίηση του πρόβατου Dolly έδωσε αρχικά τη δυνατότητα ότι η ίδια διαδικασία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργήσει έναν άνθρωπο. Αυτό συνάντησε την καθολική αντίθεση από τους πολίτες και τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο. Εντούτοις, η ανθρώπινη κλωνοποίηση επέστρεψε στην ημερήσια διάταξη καθώς οι επιχειρήσεις και οι επιστήμονές τους πίεσαν για την έγκριση της θεραπευτικής "ανθρώπινης κλωνοποίησης `, τη δημιουργία των ανθρώπινων εμβρύων με σκοπό την παροχή των κυττάρων και των ιστών για τη μεταμόσχευση. Τον Ιανουάριο του 2001, το Ηνωμένο Βασίλειο (UK) έγινε η πρώτη κυβέρνηση στον κόσμο που πέρασε έναν νόμο που καθιστά αυτό νόμιμο, ακόμα κι αν τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι τέτοια ανθρώπινη κλωνοποίηση είναι συνολικά περιττή και ανήθικη [ 9 ].  «Οι ανθρώπινοι» κλώνοι έχουν δημιουργηθεί ακόμη και, με τη μεταφορά του γενετικού υλικού ενός ανθρώπινου κυττάρου στο αυγό της αγελάδας και του χοίρου. Εκτός από τις ηθικές αντιρρήσεις, τέτοια διαειδικά υβρίδια είναι γνωστά ότι  οδηγούν σε ακαθόριστες ανωμαλίες. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η διεθνής κίνηση των ανθρώπινων οργάνων είναι ήδη ώριμη, και τα αυγά και τα έμβρυα θα προστεθούν στον κατάλογο. Τουλάχιστον πενήντα γυναίκες απαιτούνται για να παρέχουν αρκετά κενά «αυγά» για να κλωνοποιήσουν ένα ενιαίο ανθρώπινο έμβρυο. Οι διαφημίσεις για τους χορηγούς αυγών έχουν εμφανιστεί στο διαδίκτυο.

 

Μια άλλη ανάπτυξη είναι η xenotransplantation, η δημιουργία «εξανθρωπισμένων» χοίρων από τη γενετική εφαρμοσμένη μηχανική για να παρέχει τα εφεδρικά όργανα και τα κύτταρα για τη μεταμόσχευση στα ανθρώπινα όντα. Αυτό είναι τόσο σαφώς μια περίπτωση κακής επιστήμης και της μεγάλης επιχείρησης βάζοντας τον κόσμο σε κίνδυνο από τις πανδημίες των ιών που διασχίζουν από το χοίρο στα ανθρώπινα όντα, που πρέπει να απαγορευθεί αμέσως [ 10 ].

Όλες οι εξελίξεις σε και γύρω από το ανθρώπινο γονιδίωμα προέρχονται από το μηχανιστικό παράδειγμα που εξουσιάζει ακόμα τη δυτική επιστήμη και τη παγκόσμια κοινωνία κατά πολύ. Το λαμπρό μυθιστόρημα της Mary Shelley , Frankenstein, ήταν όχι μόνο μια παραβολή του αλαζονικού επιστημόνα που έπαιζε τον Θεό, είναι επίσης για την εκτός ελέγχου σήμερα μηχανιστική επιστήμη, στην αναζήτηση του εταιρικού κέρδους. 

Η ειρωνεία είναι ότι η σύγχρονη δυτική επιστήμη σε όλους τους κλάδους ανακαλύπτει πάλι πώς η φύση είναι οργανική, δυναμική και διασυνδεδεμένη. Δεν υπάρχει καμία γραμμική αιτιώδης αλυσίδα που συνδέει τα γονίδια και τα χαρακτηριστικά των οργανισμών, πόσο μάλλον την ανθρώπινος κατάσταση. Το δυσφημισμένο παράδειγμα διαπράττεται από μια επιστημονική καθιέρωση συνειδητά ή ασυναίσθητα που εξυπηρετεί την εταιρική ημερήσια διάταξη, και που υποβάλλει ακόμη και τις πιό ανήθικες εφαρμογές να φανούν αναγκαστικές. 

Είναι ύψιστος χρόνος οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο να ελευθερωθούν οι ίδιοι από την εταιρική ημερήσια διάταξη, να εργαστούν σε συνεργασία με την οργανική καλλιέργεια από τις ρίζες της χλόης, να ανακτήσουν και να αναζωογονήσουν τις ολιστικές προοπτικές των παραδοσιακών συστημάτων γνώσης, για να εξασφαλίσουν τροφή και  υγεία για όλους.

  1. Από "Men and women behaving badly? Don’t blame DNA" Robin McKie, Observer, Feb. 11, 2001. See also "Gene code opens new fields of medicine" Tim Radford, The Guardian Feb. 12, 2001.
  2. See "Genome project" The Guardian Feb. 12, 2001; "Unexpected bits and pieces" Henry Gee, The Guardian Feb. 12, 2001; "Genome discovery shocks scientists: Genetic blueprint contains far fewer genes than thought – DNA’s importance downplayed" Tom Abate, San Francisco Chronicle, Feb. 11, 2001; "Analysis of human genome discovers far fewer genes" Nicholas Wade, The New York Times, Feb. 12, 2001.
  3. "Mapping the genome could be route to disaster" Leo Lewis, The Independent on Sunday, Business, 11 Feb., 2001.
  4. Ho, M.W. (1998, 1999). Genetic Engineering Dream or Nightmare? Turning the Tide on the Brave New World of Bad Science and Big Business, Gateway, Gill & Macmillan, Dublin.
  5. Ho, M.W. (2000). The human genome sellout. Third World Resurgence #123-124, 4-9; also ISIS News#6, September 2000
  6. "UK Government to establish population DNA database" ISIS Press Release 22 Jan. 2000
  7. "The profits that kill" Madeleine Bunting, The Guardian, Feb. 12, 2001.
  8. Regalado, A. (2000). The great gene grab. Technology Review September/October, 49-55.
  9. Ho, M.W. and Cummins, J. (2001). The unnecessary evil of ‘therapeutic’ human cloning ISIS Report Jan. 2001; ISIS News#7
  10. Ho, M.W. and Cummins, J. (2000). Xenotransplantation – How Bad Science and Big Business Put the World at Risk from Viral Pandemics, ISIS Sustainable Science Report #3 August 2000